Anar al contingut principal

Què és i per a qué serveix? Guía d'elaboració

AnclaAnclaAnclaAnclaAnclaA continuació t'oferim una Guia per a l'elaboració que desenvolupa els següents aspectes:

  1. Introducció
  2. Resumen del Projecte
  3. Presentació dels Promotors
  4. Anàlisi de la Idea de Negoci
  5. Pla de Marketing
  6. Pla de Producció
  7. Pla Económic-Financier
  8. Pla d’Organització
  9. Pla de Posada en Marxa
  10. Pla de Contingència

Ancla

1. Introducció

Què és un Pla d'Empresa?

El Pla d'Empresa és un document on l'emprenedor detalla informació relacionada amb la seva empresa. Aquest document pot adoptar diferents formes. N'hi ha extensos i detallats. N'hi ha concisos i breus. De fet, no existeix cap model concret de Pla d'Empresa. Cada emprenedor hauria de crear el seu propi pla, no sols en el sentit de posar per escrit les seues pròpies idees, sinó fins i tot a decidir que forma tindrà.

Fins fa uns pocs anys el Pla d'Empresa es considerava l'eina fonamental per a tindre èxit en crear una empresa. Des de fa poc temps s'ha començat a qüestionar la utilitat del Pla d'Empresa a l'hora de posar en marxa un negoci. A més, els estudis realitzats sobre experiències reals en la utilització del Pla d'Empresa no han arribat a cap conclusió definitiva. Un pla molt ben acabat no garanteix l'èxit de l'empresa; encara que el contrari tampoc és cert.

Per a què serveix un Pla d'Empresa?

És evident que la redacció d'un Pla d'Empresa ha de tindre alguna utilitat. Un emprenedor posant en marxa el seu projecte és una persona el temps de la qual no ha de desaprofitar-se en esforços inútils de cap classe. El Pla d'Empresa ha d'aportar alguna cosa a l'emprenedor, o si no, millor no gastar ni una hora en ell. A més, redactar un Pla d'Empresa porta moltes hores de treball, fins i tot mesos. Aquestes hores han d'entendre's com una de les primeres i més importants inversions en la nova empresa. De fet l'empresa comença en el moment que es posen per escrit les idees de l'emprenedor.

Utilitat

El Pla d'Empresa és una eina de disseny. Això significa que a través del Pla d'Empresa l'emprenedor va donant forma mental a la seva empresa abans de donar-li forma real. En lloc de tindre tot en ment, els detalls, les idees i els números comencen a prendre forma en un document escrit. En el Pla es poden fer suposats, simulacions, etc. que en la realitat serien bastant cars de comprovar. És molt més barat equivocar-se en el Pla d'Empresa que equivocar-se en la realitat. Més quan la majoria dels emprenedors només disposen dels recursos necessaris per a una sola posada en marxa. Cal intentar, doncs, assegurar al màxim l'èxit de l'aposta.

El Pla d'Empresa és una eina de reflexió. Quan ja s'ha començat a desenvolupar el projecte, fins i tot en les primeres setmanes, la realitat es presenta amb tota la seva cruesa. Sorgeixen sorpreses que no havíem previst, es descobreixen aspectes del negoci que no coneixíem, i així un llarg etc. Disposar d'un Pla d'Empresa ajuda, molt, a reflexionar sobre l'impacte d'aquestes novetats en el negoci.

Atès que en el Pla s'expressen les previsions de com ha d'evolucionar el negoci, als pocs mesos podrem veure com varia la realitat sobre el que es preveu, analitzar les possibles causes i, si convé, prendre les decisions oportunes. A més, ja abans d'emprendre l'aventura, el promotor del projecte haurà hagut de justificar amb bastant detall d'on eixiran aqueixos milions en vendes, en què es gastaran el pressupost disponible, i sobretot, per què serà rendible l'empresa.

El Pla d'Empresa és una eina de comunicació. No tots els emprenedors comencen solos. Per les raons que sigui, molts emprenedors comencen el seu projecte amb altres socis. Els psicòlegs fa molt temps que han descobert que diverses persones poden estar parlant hores, al voltant d'una taula, sobre un mateix projecte i acabar entenent cadascuna d'elles una cosa diferent. El Pla d'Empresa serveix per a posar per escrit, se suposa que clarament, els diferents aspectes del negoci i discutir-los d'una forma objectiva i despersonalitzada. També és molt útil per a posar sobre la taula temes difícils d'abordar directament, p.e. qui assumeix quines responsabilitats, quant cobrarà cadascun, etc. El Pla d'Empresa pot representar fins i tot el compromís que adquireix cada soci respecte als altres. Evidentment, que cadascun dels socis es prengui de debò o no el discutit és un altre tema molt diferent.

El Pla d'Empresa és una eina de màrqueting. Com succeeix moltes vegades l'emprenedor no disposa de tots els recursos necessaris per a començar la seva aventura; ha de buscar finançament extern o ajudes públiques o privades. En la majoria dels casos, el Pla d'Empresa és l'única cosa que podrà mostrar als inversors externs. Fins i tot si es disposa d'un prototip d'aqueix fantàstic producte que es pensa comercialitzar, els inversors professionals demanarà més informació sobre el negoci. De fet tindran molta curiositat per veure com els promotors resoldran, precisament, tots els aspectes del negoci no relacionats amb el producte (és a dir: màrqueting, finançament, etc.).

Un Pla d'Empresa coherent i seriós demostra que l'emprenedor es pren l'assumpte de debò i que aquesta capacitat per a portar avant el projecte. També demostra que l'equip fundador està equilibrat i controla tots els aspectes fonamentals de l'empresa.

Com redactar un Pla d'Empresa?

Tècnica

El Pla d'Empresa és, principalment, un document escrit. Els processadors de text i els fulls de càlcul són ja eines sine qua non. Si bé es podrien imaginar altres formats diferents al document escrit per a un Pla d'Empresa el millor és concentrar-se inicialment en el contingut del Pla d'Empresa més que en la forma. El Pla d'Empresa va dirigit, principalment, al propi emprenedor. Un simple document amb un format tan senzill com el d'aquest mateix text que està ara llegint pot ser útil. Quan arribi el moment de presentar el projecte a tercers ja es buscaran maneres de fer-lo més creïble i atractiu.

Com hem dit, una de les utilitats que a vegades té el Pla d'Empresa és ser mostrat a tercers. Quan això sigui necessari, pot ser llavors convenient ajudar-se de maquetes, productes prototip, presentacions multimèdia, vídeos, etc. No obstant això no cal caure en l'error de tractar des del primer moment d'entregar una bona faena amb una presentació impecable. El Pla d'Empresa ha de ser una document d'ús intern. Després es pot adaptar per a presentar-ho a tercers.

També existeixen programes en el mercat per a ajudar a la redacció de plans d'empresa. No obstant això, aquests programes no poden suplir la creativitat i el criteri de l'emprenedor. Poden resultar útils per a obtindre una bona presentació però no resoldran cap de les preguntes que ha de respondre l'emprenedor al llarg del complex procés de reflexió que imposa la redacció del Pla d'Empresa.

A pesar que els models de Pla d'Empresa solen establir un ordre o índex dels aspectes del negoci a tractar, això de no ha de prendre's com una indicació de l'ordre de redacció. Si s'usa un programa per a redactar un pla no cal caure en el parany d'emplenar tots els apartats. Només el criteri del propi emprenedor podrà determinar quines parts són secundàries i quins poden ometre's. A tall d'exemple, el Pla de Màrqueting sol presentar-se abans del Pla Financer. No obstant això, en la pràctica és més pràctic desenvolupar primer un pressupost de despeses mínim sense el qual l'empresa no pot existir, a continuació preparar una previsió de vendes -tenint en compte que com a mínim cal cobrir aqueixos costos- i després tornar a analitzar que nous costos implica realitzar aqueixes vendes, amb el que caldrà retocar a l'alça la previsió de vendes, i així successivament. El Pla d'Empresa ha de créixer a poc a poc i simultàniament en tots els aspectes del negoci. No es pot pretendre fer un excel·lent Pla de Màrqueting per a després començar a fer un Pla de Producció completament independent.

Contingut

El Pla d'Empresa ha de contenir tota la informació necessària per a intentar garantir un desenvolupament correcte i complet del negoci. Els estudiosos del tema han arribat més o menys a un consens sobre que aspectes del negoci han de discutir-se en el pla.

La majoria dels models de pla tenen aquestes seccions:

  •  Resum del Projecte
  •  Presentació de les Promotores
  •  Anàlisis de la Idea de Negoci
  •  Pla de Màrqueting
  •  Pla de Producció
  •  Pla Economicofinancer
  •  Pla d'Organització
  •  Pla de Posada en marxa
  •  Pla de Contingència

Com ja hem indicat, existiran projectes en els quals sigui necessari incloure altres seccions o en les quals no siguin necessaris tots els apartats anteriors. Així, per exemple, si l'emprenedor no té intenció de mostrar a ningú el seu Pla d'Empresa, no té cap sentit el Resum Inicial ni molt menys la Presentació dels Promotors. Aquests són capítols destinats a tercers.

Un pla equilibrat en tots aquests apartats és una prova que l'emprenedor ha treballat tots els aspectes fonamentals de l'empresa. Si el pla presenta algun desequilibri en algun punt és molt probable que més tard l'empresa es ressenti precisament en aqueix tema. Cal fer un esforç a abordar sistemàticament tots i cadascun dels capítols del pla i, sobretot, mantindre una coherència i una visió general comuna entre tots ells.

Finalment, per a mantindre el Pla d'Empresa en una grandària raonable, pot convenir redactar en documents a part alguns aspectes del pla. Així, si bé el Pla d'Empresa ha de descriure els productes i com es fabricaran, pot ser pràctic passar la gran majoria dels detalls tècnics a un altre document específic que descrigui tot això amb major detall. En el pla bastaria amb una descripció general per a no experts i les tècniques concretes i detallades es descriurien en l'altre document.

Revisió

L'error principal comesa per molts emprenedors en relació al Pla d'Empresa és donar-lo en algun moment per acabat. Una vegada l'empresa ja està en marxa i sembla que comença a funcionar, l'emprenedor ja no té temps per a dedicar-se a posar per escrit els seus plans. Ja ho va fer una vegada en crear l'empresa. Ara el que té és un negoci funcionant i no hi ha temps que perdre. A vegades, senzillament, no troba de veritat hores per a revisar el pla. Però, invertiria Vostè diners en un negoci en el qual el promotor no té ni temps per a reflexionar sobre com s'estan fent les coses i sobre quin serà el futur de l'empresa? Perquè això és el que fa un emprenedor en aqueixa situació. Cada dia quan s'alça i va a la seva empresa a treballar, està de fet invertint en aqueix tipus de negoci.

És evident que si el Pla d'Empresa ha de servir per a control del negoci, en el sentit de comprovar si la realitat s'acosta o es desvia del que es preveu, l'emprenedor ha de trobar temps per a revisar-lo i analitzar les causes de les desviacions -n'hi haurà, i si no, una cosa estranya està passant-.

En altres ocasions, l'emprenedor satisfet pel seu treball, amb l'empresa en marxa, decideix ampliar el negoci o llançar un nou producte, o qualsevol altra maniobra d'expansió i, curiosament, ni se li passa pel cap analitzar aquest canvi des de la perspectiva de crear un nou negoci dins del negoci. Com l'empresa dóna diners i ja hi ha una estructura muntada serà fàcil fabricar i vendre aquest nou producte. Però, qui seran els clients d'aqueix producte?, com es fabricarà?, d'on eixirà els diners i que límit?, com afectarà la imatge de l'empresa?, etc. No sona això a l'anàlisi que es realitza en un Pla d'Empresa?.

De fet, en les grans empreses -i no tan grans- quan s'obri una nova línia o s'entra en un nou negoci es realitza una anàlisi d'aquest tipus, encara que se li sol dir Pla de Negoci, perquè no es crearà una nova empresa.

Igual que en tractar sobre els apartats del Pla d'Empresa, les vegades en què ha de revisar-se un pla depenen molt del negoci i del propi emprenedor. N'hi haurà obsessius que ho revisaran cada matí; sistemàtics, que ho revisaran cada mes; o tranquils que ho faran una vegada a l'any. Cada emprenedor és la persona més adequada per a decidir què fer amb el seu negoci. Després de tot, ser emprenedor consisteix en això: a prendre les teues pròpies decisions.

2. Resum del Projecte

Objectiu

L'objectiu fonamental del resum del Pla d'Empresa és presentar breument el negoci a possibles socis, inversors o entitats públiques.

Així doncs, aquest apartat es pot posposar fins al moment d'anar a negociar amb aquests tercers. De fet, s'ha de posposar fins que hi haja alguna cosa en el pla per a ser resumit. Convé primer centrar-se en els altres apartats i deixar aquest resum per al final.

El motiu pel qual apareix al principi de pla és per a facilitar el treball als inversors professionals que han d'avaluar diversos plans de negoci al dia.

Contingut

Sabent doncs a qui va dirigit el resum, podem preparar-lo de la manera més adequada. Quan un tercer llegeix el Pla d'Empresa buscarà resposta a una sèrie de preguntes bàsiques i esperarà trobar-les en aquest resum. Si el resum li satisfà és quan es prendrà la molèstia de llegir la resta.

Per tant, en redactar el resum cal explicar en què consistirà el negoci d'una forma clara i concisa. Cal evitar les generalitats i el llenguatge excessivament especialitzat en un camp concret.

Bàsicament, les preguntes que algú es formularà en rebre el pla són les mateixes que un es faria si li ofereixen participar en un altre negoci.

En què consisteix el negoci?
Cal explicar breument en què consisteix el negoci que es vol posar en marxa, quins són els objectius principals a llarg i mitjà termini i quina estratègia general es pensa seguir. S'ha d'explicar breument quins són els productes o serveis que s'oferiran.

Existeix mercat per a aquest negoci?
Cal convèncer que l'empresa se situarà en un mercat amb suficient demanda per a assegurar el seu futur i el seu creixement. La millor manera de convèncer és aportant dades reals d'algun estudi previ, per senzill que haja sigut. Si es disposa d'una llista de clients o de referències més que millor.

Què diferenciarà a l'empresa de la competència?
Ha d'existir algun factor diferencial en l'empresa que el faci diferent a les altres. Si no a l'inversor li resulta més pràctic invertir en alguna empresa que ja estigui en marxa fent el mateix. A més caldrà indicar com es mantindrà aqueixa diferenciació. També cal indicar amb quins recursos econòmics i humans es compta. Si es disposa de llicències o patents, també caldrà esmentar-ho perquè això aporta seguretat a l'inversor.

Quin futur espera a l'empresa?
La majoria dels possibles socis o inversors buscaran un rendiment a mitjà termini en una empresa amb futur. Cal explicar quals són les previsions de creixement i sostenir-les amb dades de la forma més objectiva possible, indicant com es finançarà aquest creixement i , sobretot, quin serà el rendiment esperat del negoci.

Quins riscos cal afrontar?
Cal realitzar una breu discussió, de manera realista, dels riscos que s'assumiran, indicant el seu abast i com es faran front.

Puc fiar-me d'aquest emprenedor?
La majoria dels inversors professionals admeten que, en el fons, acaben decidint-se a favor d'un projecte, fonamentalment, pel caràcter de l'emprenedor o de l'equip emprenedor. Un bon pla sense un bon equip al capdavant no arribarà molt lluny. Una manera de demostrar la capacitat de portar avant un projecte és sent realista i objectiu, o en altres paraules: professional.

3. Presentació dels Promotors

  • Objectiu

L'objectiu d'aquesta secció és presentar a l'equip promotor. Com hem vist, el caràcter dels emprenedors al capdavant del negoci determinarà el suport final de tercers. A més cal convèncer que l'equip al capdavant del projecte podrà dominar tots els aspectes d'un negoci.

  • Contingut

Si el negoci ja està funcionant, cal indicar com ha evolucionat en els últims exercicis i descriure amb detall aquesta empresa i la seva situació actual.

Si el negoci està per constituir, el currículum vitae dels diferents promotors pot servir de suport per a demostrar que l'equip està equilibrat i pot abordar totes les àrees de l'empresa amb seguretat.

Cal assenyalar les experiències prèvies en negocis similars i, si existeix alguna llacuna en l'equip respecte a alguna de les àrees de l'empresa, com se solucionarà.

4. Anàlisi de la Idea de Negoci

  • Objectiu

Aquesta secció té com a finalitat presentar una imatge global del projecte, dels seus objectius principals i dels factors clau d'èxit.

  • Contingut

Descripció de la Idea de Negoci

Cal explicar com és la idea fonamental darrere de la iniciativa de negoci. Cal indicar quins són els factors que han motivat aquesta idea i perquè tindrà èxit. Convé indicar les tendències socials, canvis en el mercat, etc. que faran d'aquest un bon negoci.

Si el negoci aquesta inicialment centrat en algun producte o servei en concret, indicar quin és aquest producte, els seus principals característiques i quines necessitats cobrirà en quin mercat. També cal indicar com es reduirà la dependència del negoci respecte a aquest producte.

Cal descriure si existeix algun factor clau que influïssin decisivament en l'èxit de la nova empresa.

Objectius

Indicar quins són els objectius a curt, mitjà i llarg termini de l'empresa. No cal tindre por de ser ambiciosos en aquest punt. Pretendre ser la primera empresa del seu mercat no és un objectiu millor ni pitjor que ser una de les cinquanta primeres. No obstant això, en tots dos casos cal aportar dades concretes sobre com saber si s'ha aconseguit, o no, aqueix objectiu, quins són els passos que es donaran en aqueixa direcció i quins esforços representarà.

És important tindre des del primer moment una visió clara de com serà l'empresa dins de tres, cinc o vint anys. Aquesta visió ha de marcar totes les decisions que es prenguin respecte a l'empresa. I sobretot cal ser coherents en l'estratègia de desenvolupament triada respecte als objectius traçats.

Anàlisi de Riscos

Convé repassar els diferents riscos comercials, tecnològics, financers, socials i legals als quals es pot veure sotmès el negoci i, evidentment, indicar com se superaran aqueixos riscos.

5. Pla de Màrqueting

Objectiu

La finalitat del Pla de Màrqueting és establir uns objectius comercials coherents amb els objectius globals de l'empresa i detallar com s'aconseguiran aqueixos objectius.

Per a això, cal realitzar una anàlisi el més detallat possible del mercat on es va moure l'empresa; caldrà conèixer a la clientela i a la competència i decidir que tàctiques s'abordarà cada meta parcial.

Contingut

Anàlisi del Mercat

Per a conèixer el mercat cal realitzar un estudi minuciós d'aquest, els seus clients i les seues necessitats. Convé realitzar aquest estudi del mercat analitzant la seva grandària, la seva evolució, les tendències observades, la seva estructura i quina competència existeix, etc. indicant les fonts en les quals es basen les dades aportades. Està bé fer suposicions, però després cal contrastar-les amb dades objectives que, encara que no les demostren definitivament, almenys les sostinguin mínimament.

També identificarem els segments en aquest mercat, caracteritzant els mateixos amb màxim detall, decidint quins s'explotaran i quins s'evitaran i justificant el perquè. S'hauran d'identificar les necessitats generals i específiques d'aqueixos segments, com compren, quan i quant. Cal realitzar un retrat robot del client tipus i les raons per les quals el producte satisfarà les seues necessitats.

És important detectar ràpidament possibles èpoques de l'any de poc negoci i decidir com superar aquests mesos de poca activitat. L'experiència en el sector pot ajudar molt. En cas contrari cal buscar l'opinió d'experts. També els requisits legals per a vendre en aqueix mercat o els requisits de facto (com a canals de distribució poderosos) han de tenir-se molt en compte.

Anàlisi de la Competència

Convé identificar quina és la competència a la qual estarà sotmesa l'empresa, com treballa i com embeni, si hi ha algun competidor directe important a tindre en compte, etc. i quins són els punts forts i febles de l'empresa respecte a la competència.

Es pot obtindre informació concreta dels competidors: nom i marques, productes, vendes i quota de mercat, etc. bé en cambres de comerç i entitats similars, bé senzillament sol·licitant els seus catàlegs.

Objectius de Mercat

Una vegada descrit el mercat és el moment de decidir quins objectius cal aconseguir per a ajudar a aconseguir els objectius globals de l'empresa.

Ací cal marcar objectius concrets. No n'hi ha prou amb dir que cada any es creixerà respecte a l'anterior. Cal donar xifres concretes, indicar com saber quan s'han aconseguit i, cosa que és més important, justificar-les convenientment.

Previsió de Vendes

Cal detallar una previsió de vendes per als primers anys (dos, tres, cinc, això dependrà del tipus d'empresa) i, si és possible, quina quota de mercat es va aconseguir. Les previsions cal realitzar-les tant en unitats com en pessetes -o en la moneda que correspongui-.

Aquestes previsions han de ser tan detallades com sigui possible indicant els productes, els clients, les regions, etc., que aportaran volum de negoci i en quina mesura ho faran.

També cal analitzar el cost que suposarà realitzar aqueixes vendes, no tan sols costos de materials i de fabricació, sinó també de distribució, comissions, servei post-venda, etc. identificant possibles riscos en les variacions de preus de compra.

Estratègia de Màrqueting

En aquest apartat cal descriure com l'empresa aconseguirà els objectius i complir amb les previsions de vendes, quins segments s'atacaran i baix quines condicions, com i quan s'introduiran els productes, etc.

Per a cada segment objectiu cal descriure el que es coneix com a màrqueting mix. El màrqueting mix és la combinació de quatre variables que permetran abordar amb èxit un mercat. Aquestes quatre variables molt relacionades entre si són: el producte, el preu, la distribució i la promoció.

Producte

S'ha de descriure detalladament quina gamma de productes s'oferiran i a quins clients. Una descripció detallada de les línies de productes que s'oferiran és fonamental. A més, cal tindre en compte que no per oferir més productes es vendrà més; l'única cosa segur és que costaran més de fabricar.

Per a cada producte cal identificar les seues característiques fonamentals i traduir-les en beneficis que obté el client d'aqueix segment. Convé recordar que els clients compren beneficis no característiques. Es tracta doncs de desenvolupar el concepte del producte i decidir com es presentarà, descrivint amb detall el producte ampliat.

Finalment cal fer un esforç per a diferenciar cada producte de la resta dels productes amb els quals competeix. Una vegada diferenciat cal decidir com mantindre aqueixa diferència davant els moviments de la competència.

Preu

Convé decidir que tarifes s'aplicaran, si els preus seran uniformes o variaran segons la mena de client, quins descomptes estan permesos, etc.

Evidentment per a fixar els preus de venda cal conèixer amb detall els costos de fabricació i els preus de mercat. Amb aquesta informació el preu ha de ser coherent amb la política de producte (p.e. un producte de qualitat ha de tindre, en principi, un preu per damunt de la mitjana)

Distribució

La distribució dels productes és un altre aspecte important a considerar, identificant els possibles canals de distribució i com funcionaran.

Fonamentalment cal decidir si el producte es distribuirà directament per la nova empresa o es necessitaran distribuïdors per a fer-los arribar al client final. Les tècniques i decisions a adoptar en tots dos casos són diferents amb els seus inconvenients i els seus avantatges.

 Promoció

Cal descriure quins mètodes s'usaran per a contactar amb els clients, per a realitzar el seu seguiment i per a tancar les vendes; si s'utilitzaran venedors i amb quines característiques, etc., quins materials de suport usaran, quina imatge global presentaran, etc.

Indicar quins sistemes de promoció i publicitat s'usarà i amb quin pressupost es compta com a suport a la labor dels comercials o dels distribuïdors.

6. Pla de Producció

  •  Objectiu

L'objectiu del Pla de Producció és detallar com es fabricaran els productes que s'ha previst vendre. Es tracta de conèixer els recursos humans i materials que caldrà mobilitzar per a portar avant la nova empresa.

  •  Contingut

Procés de fabricació
Per a cadascun dels productes del catàleg cal descriure el seu procés de fabricació. Això significa que cal detallar on es compren les matèries primeres, com i a on es transporten, com s'emmagatzemen fins al seu ús, com s'usen en el procés de fabricació i en què consisteix aquest i com s'emmagatzema el producte final i com es transporta fins al client final.

Hi ha de detallar al màxim el procés de fabricació del producte -o de prestació del servei- identificant les parts del procés i decidint si aqueixes etapes es realitzaran dins de l'empresa o se subcontractaran a tercers.

Instal·lacions, equips i personal
En el cas de realitzar la fabricació en l'empresa cal descriure les característiques fonamentals dels locals i instal·lacions necessàries, la maquinària que es necessitarà i el personal que s'emprarà i la formació que ha de tindre. En el cas de subcontractar parts del procés de fabricació, cal saber a qui se subcontractarà i que característiques han de complir aquests tercers.

Capacitat de producció
Un aspecte crític de l'empresa és conèixer la capacitat de producció que es tindrà i la flexibilitat per a adaptar aquesta capacitat de producció a variacions, en augment o en disminució, de la demanda per part del mercat.

Proveïdors
També cal prestar especial atenció en com l'empresa es proveirà dels materials necessaris per a la producció, tractant de reduir al mínim la dependència d'algun proveïdor concret o d'algun material determinat.

Aspectes legals
Si es disposa de patents o llicències de fabricació cal detallar en què consisteixen i les seues condicions.

7. Pla de Finançament

  •  Objectiu

L'objectiu del Pla de Finançament és mostrar com es va obtindre el capital necessari per a posar en marxa el negoci, com se sostindrà el funcionament i com es finançarà el creixement d'aquest i, finalment, quin benefici generarà la inversió realitzada.

Aquesta és, en el fons, la part fonamental que decidirà a tercers a invertir els seus diners. Si el rendiment esperat és interessant i se sosté coherentment amb les dades aportades per la resta del pla, és molt probable que algú aquest disposat a aportar finançament.

La majoria dels documents que es detallen a continuació estan normalitzats, per la qual cosa no hauria de ser un problema obtindre un model per a desenvolupar.

  •  Contingut

Pla d'Inversions

Si l'empresa afrontarà inicialment una forta inversió del tipus que sigui, convé detallar al màxim en què consistirà aquesta inversió (maquinària, instal·lacions, llicències, etc.) i d'on eixirà els diners. Efectivament com l'empresa encara no està en marxa, els fons per a aquestes inversions han d'eixir de la butxaca dels promotors i de possibles inversors.

Un pla d'inversions detallat, justificat i amb sentit comú és una bona garantia, no sols d’obtenir finançament, sinó de garantir el futur de l'empresa. Cal tindre en compte que no tot el capital inicial aportat es pot dedicar a les inversions inicials. Caldrà mantindre una part per a finançar als clients que tardaran a pagar i per a afrontar els pagaments quotidians fins que el negoci comenci a generar diners.

Previsió de Tresoreria

Per a una empresa és fonamental disposar de diners en efectiu per a funcionar. Això encara ho és més per a una nova empresa que difícilment comptarà amb crèdit de proveïdors i bancs. L'instrument per a gestionar els diners de l'empresa és la Previsió de Tresoreria.

En aquest document cal descriure amb tot detall i precisió els cobraments i els pagaments que es realitzaran mes a mes en l'empresa. Cal distingir clarament els cobraments dels ingressos i els pagaments de les despeses. Si comprem una taula d'oficina al gener però acordem pagar-la al març, en la previsió de tresoreria el pagament s'anotarà al març encara que la despesa es reporti al gener. Això és molt important, doncs, contràriament, encara que l'empresa aconseguissin realitzar les seues vendes en el primer mes d'activitat pot resultar que no cobreix els diners fins a mesos després; però durant aqueixos mesos ha de continuar funcionant, és a dir, gastant diners.

La previsió de tresoreria serà el document que convenci a bancs i prestadors que l'empresa podrà, no sols, fer front als seus pagaments mensuals, sinó també al pagament d'interessos pel capital prestat.

La previsió de tresoreria és el document que l'emprenedor hauria de penjar en la capçalera del seu llit, perquè un descuit en aquest punt pot emportar-se per davant tot el projecte.

Previsió de Pèrdues i Guanys

El compte de Pèrdues i Guanys és un altre document comptable bàsic -i de fet, obligatori- en una empresa. En ella es descriuen totes les despeses que suportarà l'empresa i tots els ingressos que generarà. S'ha de realitzar una previsió mensual d'ingressos i despeses per al primer any. Per als dos o tres anys següents bastarà amb una previsió anual.

Amb la relació d'ingressos i despeses és fàcil calcular el benefici esperat. És important no enganyar-se en aquest punt. Una empresa -sobretot si comença- no generarà beneficis necessàriament des del primer any. Si es preveu que el primer exercici es tancarà amb pèrdues, això s'ha de reflectir en aquesta previsió. Tanmateix, cal tindre molt clar com es recuperaran aqueixes pèrdues en els posteriors exercicis.

L'important és mantindre una coherència global en tot el projecte i sostenir les afirmacions que es facin amb dades el més objectius possibles.

Previsió del Balanç de Situació

El Balanç de Situació és un altre document comptable d'ús generalitzat que presenta la situació patrimonial de l'empresa. També cal realitzar una previsió, mensual per als primers dotze mesos i anual per a la resta d'exercicis.

Cal realitzar una previsió de com estarà compost l'actiu de l'empresa: quina part estarà immobilitzat en maquinària, instal·lacions, etc., quina part estarà en mans de clients que fins i tot no han pagat, quina part es retindrà en la tresoreria de l'empresa. També cal detallar com es desglossa el passiu de l'empresa, fonamentalment, quin grau d'endeutament extern s'aconseguirà i si és un deute a curt o a llarg termini.

El Balanç aporta una idea de com i en què s'ha invertit els diners que ha entrat en l'empresa, bé per aportacions dels socis i inversors, bé per la pròpia generació de recursos en les operacions de l'empresa.

Anàlisi del punt d'equilibri

Es diu punt d'equilibri al volum de vendes necessari per a cobrir tots els costos de l'empresa en un exercici. Per a un volum de vendes superior es tindran beneficis, per a un volum inferior es tancarà amb pèrdues.

Si bé el càlcul del punt d'equilibri és complex, entre altres coses per la dificultat d'anticipar els costos variables que es produiran, cal fer un esforç per a obtindre un valor el més correcte possible.

De fet, independentment del valor exacte que pot tindre el punt d'equilibri, la seva anàlisi proporcionarà a l'emprenedor un profund coneixement de l'estructura de costos de l'empresa. Caldrà detallar quins seran els costos fixos -aquells que es produiran independentment del volum de vendes o producció- i quins seran els costos variables -és a dir, relacionats directament amb les unitats produïdes-. Com a norma general cal tendir a reduir els costos fixos i substituir-los per variables; encara que com tota bona norma general sempre s'ha de dubtar que sigui aplicable en el nostre cas particular.

Política d'aplicació de beneficis

Finalment, també convé deixar clar enfront de socis i inversors com es remunerarà al capital invertit en l'empresa. Qualsevol inversor veurà amb bons ulls una estratègia de reinversió dels beneficis generats, encara que no el veurà així indefinidament: si va invertir diners és per a obtindre un benefici, més a mitjà termini que a llarg.

Convé preveure què fer amb els beneficis que s'obtindran, i per descomptat, què es farà en el cas que les pèrdues superen les previsions.

8. Pla d'Organització

 Objectiu

L'objectiu del Pla d'Organització és doble. Externament, es tracta de demostrar que l'equip promotor del projecte està capacitat per a afrontar i tirar avant la nova empresa. Internament, es tracta d'assignar les diferents responsabilitats a les diferents persones que treballaran en l'empresa.

Molts projectes han fracassat pel fet de no haver establit clarament les responsabilitats de cada membre i per no haver adoptat una organització professional des del primer moment. Aquest aspecte de l'empresa pot generar moltes tensions entre l'equip emprenedor. No obstant això, és bo discutir-ho abans sobre el paper perquè sempre serà millor que discutir-lo amb l'empresa en marxa i amb problemes urgents que facin augmentar la tensió.

Contingut

Socis i forma legal

Ací és on es descriu amb detall qui seran els socis de l'empresa i que aportacions realitzaran. També és moment de deixar clar quins socis treballaran en l'empresa i quins seran mers capitalistes. Qualsevol altre pacte o acord entre els socis -sobretot si no constarà en els estatuts de la societat- ha de procurar discutir-se en aquest moment.

També cal decidir quina forma legal es donarà a la societat. Això pot variar segons la legislació del país on se situï l'empresa. A més la correcta elecció de la forma de la societat pot tindre importants repercussions a nivell de responsabilitat dels socis i de càrregues fiscals. Convé doncs consultar amb un expert que aconselli la millor forma social d'acord amb els objectius globals de l'empresa i els objectius personals dels socis. Fins i tot en el cas d'un únic soci, poden existir diferents modalitats de constituir l'empresa que han d'estudiar-se.

Finalment, és important pensar que és preferible que una empresa no arribi a nàixer per discrepàncies dels futurs socis abans de crear-la, al fet que deixi de funcionar per discrepàncies dels socis després de crear-la.

Delimitació de les responsabilitats

Ha de quedar ben clar en posar en marxa una empresa sobre qui recauen les diferents responsabilitats que requereix una empresa. Això és independent del nombre de socis perquè fins i tot en el cas d'un únic emprenedor, continuen existint diferents àrees que atendre amb diferents objectius que aconseguir.

Cal detallar qui es farà responsable del màrqueting, de la producció, de les finances etc. Cal identificar que àrees de l'empresa no tenen una persona amb les habilitats necessàries per a fer que es desenvolupi convenientment. S'haurà de tractar de trobar un expert extern que assessori l'equip en aqueixa àrea o fins i tot buscar un nou soci o emprar a algú amb habilitats en aqueix camp.

Per a fer aquesta tasca és molt útil dibuixar un organigrama per a posar de manifest les diferents responsabilitats existents en l'empresa. Ací caldrà assignar un responsable a cada funció (si bé es poden assignar diversos responsables, aquesta sembla la millor manera de, en el fons, no assignar cap).

Personal

Cal indicar quin personal serà necessari per a operar l'empresa i com s'aconseguirà. Cal decidir que polítiques de reclutament se seguiran, de formació, de promoció, d'incentius, etc.

És important conèixer els aspectes legals de la contractació de treballadors i les càrregues socials que això implica. En tot moment ha de procurar-se la màxima flexibilitat per a anar adaptant l'empresa al seu propi ritme de creixement. Assessors externs

Si es detecta la necessitat de comptar amb el consell d'experts externs, ha de quedar això reflectit en el pla indicant la relació que aquests experts tindran respecte a l'empresa: consultors, membres del consell, etc.
9. Pla de Posada en marxa

  • Objectiu

L'objectiu del Pla de Posada en marxa és descriure quins passos es donaran, en quina ordre i en quines dates, per a posar en marxa el nou negoci.

  • Contingut

En aquesta secció s'enumeren tots els passos previs a la posada en marxa oficial de l'empresa. És ací on es descriuen els tràmits legals previs a l'obertura del negoci, les compres i despeses de constitució, etc.

Estudis i desenvolupaments previs

Pot ser convenient abans de posar en marxa l'empresa realitzar algun estudi específic (p.e. del mercat) o realitzar algun desenvolupament tècnic previ. Aquests processos han d'estar descrits indicant el que s'espera d'ells i les accions a prendre en funció dels resultats obtinguts, fins i tot decidint avortar la creació de l'empresa.

Obtenció de subvencions

Si es necessita alguna classe de subvenció o ajuda pública per a portar avant el projecte, també convé tenir-lo molt en compte i, sobretot, preveure aquelles accions que es prendran en el cas de problemes en l'obtenció de les ajudes.

Tràmits de constitució
Constituir una societat de caràcter mercantil comporta un procés legal en molts casos laboriós i molest per a l'emprenedor. S'han de tindre clars els passos que cal donar doncs ometre algun d'ells pot fer que l'emprenedor es trobi amb problemes legals una vegada l'empresa estigui ja en marxa.

Igual que per a triar la forma social, és convenient consultar amb algun expert quins són els tràmits per a constituir la societat que s'ha decidit crear. Resulta pràctic anotar tots els passos a donar per a seguir-los de manera sistemàtica.

Això també permetrà conèixer les despeses de constitució de la societat que, segons la forma legal triada, poden ser importants (o com a mínim, podrien haver-se dedicat a altres labors) i les despeses legals que comporta la mateixa societat (taxes, impostos, etc.) així com les obligacions formals a les quals estarà sotmesa (registre mercantil, hisenda pública, etc.)

10. Pla de Contingència

  • Objectiu

L'objectiu del Pla de Contingència és preveure una eixida raonable en cas de produir-se alguna situació que faci inviable el projecte.

  • Contingut

En tot Pla d'Empresa no hauria de faltar una anàlisi de les possibles situacions que poden produir-se en l'empresa i que posen en perill la seva supervivència

 


Què és i per a qué serveix? Guía d'elaboració (43)