1.- En què consisteix? Com funciona?
2.- Requisits Qui pot aplicar l'IVA de caixa?
5.-Altres aspectes importants a tindre en compte
Annex: Projecte nou Model 303 per a 2014. AEAT
La Llei de suport als emprenedors i la seua internacionalització, inclou en la seua Titule II, article 23, un nou règim d'IVA que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener del 2014, el “Règim Especial d'IVA amb criteri de caixa”. Aquest nou règim ha sigut desenvolupat posteriorment amb el Reial decret 828/2013, de 25 d'octubre.
Amb aquest nou règim voluntari se substitueix el tradicional criteri de meritació, normalment vinculat a la facturació, pel de cobrament. Les empreses amb una facturació inferior a dos milions d'euros hauran de triar abans de finals de l'exercici si segueixen amb el sistema actual de facturació de l'IVA o s'acullen al nou model d'IVA de Caixa. Però què és això? Per què és important prendre una decisió ara? És una cosa voluntària o obligatori? Quins avantatges ofereix? Quins són els seus principals inconvenients?
En aquest quadern passem a analitzar els aspectes fonamentals d'aquesta nova modalitat de liquidació de l'Impost sobre el Valor Afegit.
El primer que cal ressaltar és que la regulació normativa estableix un criteri simètric en aplicar l'IVA de caixa, és a dir, s'aplicarà tant a l'IVA reportat en les factures de vendes com a l'IVA suportat en les factures de despeses.
L'impost es reportarà en el moment del cobrament, ja siga total o parcial, de l'import percebut. Si no s'ha produït el cobrament, la meritació es produirà el 31 de desembre de l'any immediat posterior a aquell en què s'haja realitzat l'operació. Quan es tracte de repercutir l'IVA, la repercussió s'efectuarà en el moment d'expedir i entregar la factura, però no s'entendrà com produïda fins al moment de la meritació de l'impost, és a dir, del cobrament de la factura. A més, com veurem posteriorment, serà necessari acreditar el moment del cobrament de l'operació, ja siga total o parcial
Per tant cal ressaltar el fet que l'ajornament en el pagament de l'IVA a Hisenda és només temporal, ja que, com a més tard, al final d'any següent és necessari declarar-ho, s'haja produït o no el cobrament efectiu.
La nova normativa estableix que els subjectes passius veuran retardada igualment la deducció de l'IVA suportat en les seues adquisicions fins a el moment en què efectuen el pagament total o parcial d'aquestes als seus proveïdors. I també en aquesta cas, si aquest no s'ha produït, el 31 de desembre de l'any immediat posterior a aquell en què s'haja realitzat l'operació.
Per tant la quantitat a pagar eixirà de la diferència entre l'IVA efectivament cobrat i l'IVA realment pagat
És necessari recalcar que en el cas dels subjectes passius no acollits al règim però que siguen destinataris de les operacions incloses en el mateix, el dret a la deducció de les quotes suportades per aqueixes operacions naix:
En el moment del pagament total o parcial del preu pels imports efectivament satisfets
Com a màxim el 31 de desembre de l'any immediat posterior a aquell en què s'haja realitzat l'operació si el pagament no s'ha produït
Això suposa una qüestió molt important, ja que implica que tot empresari o professional (encara que no haja optat per l'aplicació del Règim d'IVA amb criteri de caixa) que siga destinatari de lliuraments de béns o prestacions de serveis efectuades per operadors acollits a ell, veurà diferit el seu dret a la deducció de les quotes d'IVA suportat fins al moment del pagament o, en el seu cas, fins al 31 de desembre de l'any següent a la realització de l'operació
Aquest règim especial de l'IVA de caixa compta amb requisits i especificacions que és necessari conéixer per endavant i que en la pràctica poden provocar que aquesta mesura no s'estenga tant com seria desitjable de cara a pal·liar els problemes de liquiditat que pateixen moltes empreses.
En tots dos casos, l'exclusió serà efectiva l'any immediat posterior al que es produïsquen aquestes circumstàncies i les empreses excloses per aquest motiu podran tornar a optar pel mateix en els exercicis successius en els quals no superen aquests límits.
L'opció per l'aplicació del Règim té, d'acord amb la Llei de l'Impost, una duració mínima d'un any, prorrogable tàcitament, llevat que s'incórrega en alguna causa d'exclusió o es renuncie a la seua aplicació, i en aquest cas la renúncia, que també es fa el mes de desembre de l'any anterior anterior al que ha de fer efecte, tindria una validesa mínima de tres anys.
Reglamentàriament s'han determinat les obligacions formals que han de complir els subjectes passius que apliquen aquest règim, en concret:
Les empreses acollides al règim especial del criteri de caixa hauran d'incloure en les seues llibres registre de factures emeses la següent informació:
Les empreses acollides al règim especial del criteri de caixa i les empreses no acolliments però que resulten destinatàries d'operacions efectuades per aquest, hauran d'incloure en les seues llibres registre de factures rebudes la següent informació:
Aquesta nova informació complementària addicional a incloure en els llibres no impedeix que les operacions es continuen anotant en els llibres registre en els terminis generals, és a dir, quan s'expedisquen (llibre de factures emeses) o es reben (llibre de factures rebudes), les factures corresponents.
Referent a això, la nova redacció donada a l'apartat 5 de l'article 69 del Reglament de l'Impost (RIVA), estableix que les operacions a les quals siga aplicable el règim especial del criteri de caixa que hagen de ser objecte d'anotació registral hauran de trobar-se assentades en els corresponents Llibres Registre generals “en els terminis habituals ja establecids en el referit article 69 RIVA, com si a aquestes operacions no els haguera sigut aplicable aquest règim especial”, sense perjudici de les dades que hagen de completar-se en el moment en què s'efectuen els cobraments o pagaments totals o parcials de les operacions.
Com el fet d'acollir-se a aquest criteri suposa també l'aplicació del mateix per a aquelles empreses destinatàries d'aquestes factures, és obligatori per a les empreses que apliquen el criteri de caixa a indicar en les seues factures i les seues còpies aquesta situació, incloent en el document l'esment expressa “régimen especial del criteri de caixa”.
Per a finalitzar aquesta apartat cal ressaltar que el termini per a l'expedició de les factures no es veu afectat per les noves regles de meritació, és a dir continua sent obligatòria l'expedició de la factura de les operacions acollides al règim en el moment de la seua realització, excepte si el destinatari de l'operació és un empresari o professional que actue com a tal. En aquest cas, l'expedició haurà de realitzar-se abans del dia 16 del mes següent a la seua realització.
A més de les obligacions formals reglamentàries, el criteri de caixa va exigir a les empreses que s'acullen (i fins i tot a les quals no s'acullen) un major control sobre els cobraments i pagaments. En aquesta línia, haurem de tindre en compte les següents casuístiques que requeriran que tinguem un bon sistema de gestió per a controlar correctament els nostres cobraments i pagaments i poder imputar adequadament les dates efectives de cobrament, pagament i meritació de l'impost.
RESPECTE A l'INSTRUMENT DE COBRAMENT O PAGAMENT:
RESPECTE A la MODALITAT DE FACTURA:
Tenim les següents situacions:
Amb la finalitat de tindre un sistema homogeni, s'hauria d'adoptar el mateix criteri que per als pagaments, per tant, tot l'indicat per a les factures emeses serà vàlid també per a les factures rebudes.
El Reial decret 828/2013 estableix que les operacions a les quals aplicació el
Aquests canvis en l'elaboració del model 347 de nou incideixen no sols en els operadors acollits al Règim sinó també en els destinataris dels seus lliuraments de béns o prestacions de serveis.
La modificació de la base imposable per crèdits incobrables efectuada per subjectes passius que no es troben acollits al règim especial del criteri de caixa, determinarà el naixement del dret a la deducció de les quotes suportades pel subjecte passiu deutor acollit a aquest règim especial corresponents a les operacions modificades i que estigueren encara pendents de deducció.
La declaració de concurs del subjecte passiu acollit al règim especial del criteri de caixa o del subjecte passiu destinatari de les seues operacions determinarà, en la data de l'acte de declaració del concurs, la meritació de les quotes repercutides i la deducció de les quotes suportades respecte de les operacions a les quals haja sigut aplicable aquest règim, que estigueren encara pendents de meritació o deducció.
Si el subjecte passiu és declarat en concurs, haurà de presentar, en els terminis generals, dues declaracions- liquidacions pel període de liquidació trimestral o mensual en el qual s'haja declarat el concurs, una referida als fets imposables anteriors a aquesta declaració i una altra referida als posteriors.
Quan la declaració-liquidació relativa als fets imposables anteriors a la declaració del concurs llance un saldo a favor del subjecte passiu, aquest saldo podrà compensar-se en la declaració-liquidació relativa als fets imposables posteriors a aquesta declaració.
En cas que el subjecte passiu no opte per la compensació referida, el saldo al seu favor que llance la declaració-liquidació relativa als fets imposables anteriors a la declaració del concurs estarà subjecte a les normes generals sobre compensació i dret a sol·licitar la devolució. En cas que el subjecte passiu opte per la indicada compensació, el saldo al seu favor que llance la declaració-liquidació relativa als fets imposables posteriors a la declaració del concurs, una vegada practicada la compensació esmentada, estarà subjecte a les normes generals sobre compensació i dret a sol·licitar la devolució
De cara a adaptar-se a les recents novetats legislatives, i més concretament en aplicació del criteri de caixa en l'IVA, es preveu que l'agència Tributària publique pròximament diferents canvis normatius que afectaran el disseny i format les declaracions tributàries periòdiques i la seua presentació.
L'aplicació del règim especial de l'IVA amb criteri de caixa aporta als subjectes passius que decidisquen acollir-se al mateix un important avantatge financer derivada del fet que es diferirà la declaració i ingrés de les quotes de l'IVA repercutit fins al moment de cobrament efectiu de les factures i, per tant, de les citades quotes d'IVA.
Finalment, es poden produir problemes seriosos en les relacions comercials existents. Imaginem el cas d'una gran empresa, que no pot recórrer al criteri de caixa, que té com a proveïdor a una pime que sí que aplica el nou model. D'una banda no podrà deduir-se l'IVA fins que pague el deute amb aqueixa petita empresa i al mateix temps, es veurà obligat a ingressar l'IVA que repercutisca en el moment de la seua meritació, veient-se perjudicat de la pitjor manera possible en aplicar el criteri de caixa i el criteri de meritació simultàniament. A més requerirà de la necessària adequació i adaptació dels sistemes comptables i informàtics si té el seu sistema de gestió de l'IVA totalment informatitzat.
Això podria generar un problema seriós de competència si les grans empreses que no es puguen acollir a aquest règim pressionen als seus proveïdors per a mantindre el criteri de meritació o eviten fer negocis amb les PIMES i els autònoms que utilitzen el sistema de caixa i opten per altres proveïdors que no estiguen acollits a aquest règim i que els possibiliten deduir-se l'IVA en rebre la factura, com feien fins ara, la qual cosa els suposa un avantatge financer i una menor complexitat administrativa.
El règim especial de l'IVA amb criteri de caixa (84