L'objetiu professional
Què és l'objectiu professional
Totes les ocupacions presenten uns requisits per a ser desenvolupats. També els treballs aparentment senzills suposen conéixer i dominar uns procediments, eines, materials, etc. acceptar unes condicions de treball (horaris, ambient, etc.), tindre determinades capacitats i habilitats més desenvolupades, determinades caracterÃstiques de personalitat o fÃsiques, etc.
Durant el procés de cerca de treball és important saber quin tipus d'ocupacions estem disposats a acceptar o a rebutjar, i per què raons.
Per això és necessari concretar l'ocupació en la qual buscar ocupació. Amb això coneixerem el nostre objectiu professional: una ocupació adequada a les nostres caracterÃstiques personals i professionals.
L'objectiu professional és l'ocupació "ideal" per a cada persona i a partir del qual es defineix el projecte professional, que no és una altra cosa que la planificació estratègica per a la consecució dels seus objectius professionals.
Tindre, en un moment determinat, un objectiu professional no vol dir que no es puga canviar. És possible que, transcorregut un cert temps, descobrisca que l'ocupació triada no és la ideal, llavors podrà canviar o adaptar l'objectiu a les noves circumstà ncies.
Tampoc significa que no puga treballar en treballs temporals que no estiguen relacionats amb el seu objectiu professional. Moltes vegades, la necessitat econòmica fa inevitable que s'haja de treballar en el primer treball que es presenta, però aquesta situació no és incompatible amb continuar buscant el treball ideal. El temps que dediquem a definir el nostre objectiu professional el tenim a veure com una inversió que donarà els seus fruits en un futur no gaire llunyà , ja que augmentarà l'eficà cia de cada pas que donem en el mercat laboral Un coneixement del mercat de treball de la zona i del comportament de les ocupacions és imprescindible per a poder prendre una decisió en relació amb l'objectiu professional.
El procés personal de cerca d'ocupació es veurà beneficiat si la persona candidata investiga i obté un coneixement objectiu dels interessos personals, aptituds, habilitats i competències. És convenient saber com "pense que sóc" i com "em veuen els altres". Habitualment la percepció que es té d'un mateix s'allunya de la imatge que tenen els altres, per això és important poder obtindre aquesta informació per a actuar en conseqüència. Per a això ens ajudarà especialment trobar resposta a les preguntes següents:
- Què volem? (interessos i motivacions)
- Què podem? (aptituds, actituds, formació, experiència)
Conéixer-se un mateix més enllà del que voldria ser o li agradaria fer, buscant el que en realitat s'és, ens conduirà definitivament a trobar el nostre perfil professional, la qual cosa podem aportar al mercat laboral.
Quan finalitza la fase de coneixement personal i professional, i la persona ja disposa de la informació sobre les caracterÃstiques del mercat laboral i de les seues exigències competencials, és el moment en què fa falta que prenga una decisió en relació amb el seu futur professional i que concrete els seus objectius professionals a curt, mitjà i llarg termini, basant-se en els resultats de la reflexió i autoanà lisis realitzades fins al moment. És imprescindible que el procés de presa de decisions es desenvolupe tenint en compte tant els factors propis de la persona, com els factors que condicionen les oportunitats d'accés i permanència en un lloc de treball i el temps que comporta aconseguir una alternativa o una altra. A partir del moment en què es té clara l'ocupació en la qual es vol treballar, es pot iniciar la cerca de treball amb garanties d'èxit.
Perfil de la persona treballadora
Les empreses valoren molt positivament que les persones candidates als llocs de treball complisquen els següents aspectes :
-    Disponibilitat horà ria i geogrà fica.
-    Implicació amb l'objectiu i imatge de l'empresa.
-    Polivalència i adaptabilitat.
-    Motivació per a realitzar formació continua.
- Â Â Â Seguretat en un mateix.
- Â Â Â Responsabilitat i dinamisme.
- Â Â Â Capacitat de treballar en equip.
-    Iniciativa i capacitat de previsió.
-    Per que convé que et conegues
Identificar les teues qualitats com a persona, la teua formació, la teua saber fer, t'ajudarà a:
-    Saber el que eres capaç de fer i el que pots aportar.
-    Conéixer en tot moment les teues limitacions i la forma de superar-les.
-    Elaborar el teu projecte professional: Es tracta que identifiques les teues preferències sobre el tipus de treball que estàs disposat a buscar, determinar prioritats sobre els perfils més concordes amb les ocupacions que cerques i establir un ordre de prioritats.
- Â Â Â Enumerant els mitjans necessaris
-    Definint estratègies
- Â Â Â Establint terminis de temps per a cada meta proposada
-    Facilitar la informació adequada i argumentada en una entrevista de treball.
Com fer una autoanà lisi
Realitza una anà lisi sincera i prenent bona nota dels següents aspectes relacionats amb el teu perfil professional.
CONEIXEMENTS. Descriu el teu historial formatiu:
-    Nivell formatiu i titulació reglada
-    Cursos de formació ocupacional
-    Coneixements adquirits en l'acompliment d'un treball, col·laborant en l'empresa familiar, mitjançant l'autoaprenentatge, desenvolupant aficions,...
Tingues en compte que hi ha molts coneixements que poden considerar-se và lids per a les empreses i que no sempre s'adquireixen en centres d'ensenyament. Als teus futurs ocupadors els interessarà QUÈ SAPS? i no tant com ho has adquirit?
DESTRESES. Què saps fer? Inclou tot tipus de destreses:
Adquirides al llarg dels teus perÃodes formatius.
Si has treballat amb anterioritat, has de considerar totes les destreses adquirides en les teues anteriors ocupacions
Valora les destreses adquirides en activitats de tipus voluntari, treballs no remunerats, col·laboracions en negocis familiars, activitats d'oci i temps lliure, etc. Tingues en compte que és valorable fins i tot allò que fas dià riament sempre que siga útil per a l'acompliment d'un lloc de treball.
ACTITUDS. El comportament a l'entorn de treball i les habilitats sociolaborals són, tal vegada, els aspectes més observats actualment per qualsevol seleccionador. Tot coneixement i destresa no té suficient valor si no va acompanyat d'aquest tercer pilar relacionat amb el SABER ESTAR en un lloc de treball. Reflexiona sobre les teues qualitats i, especialment, sobre aquelles més valuoses en el món del treball, com per exemple:
-    Responsabilitat i eficiència
-    Iniciativa i decisió
- Â Â Â Puntualitat, serietat i lleialtat
- Â Â Â Facilitat per a treballar en equip
-    Optimisme i resistència davant les frustracions
-    Polivalència
-    Afany de superació
- Â Â Â Capacitat d'aprendre coses noves i adaptar-se a diferents entorns de treball...
FINALMENT. Analitza quins coneixements, destreses i actituds són requerits per a les ocupacions que cerques. Estudia l'adequació entre el perfil que s'està sol·licitant i el que tu posseeixes. Una vegada fet l'anà lisi, examina en quina mesura s'ajusta el teu perfil a l'exigit per a realitzar les teues ocupacions/ objectiu. És a dir, has de decidir si existeix un ajust a l'ocupació o has de millorar els teus coneixements, destreses i/o actituds.
La definició del projecte professional
Abans fins i tot d'acabar els teus estudis, ja estaràs pensant en el teu futur professional i en les possibilitats d'ocupació que existeixen. Per a aconseguir el teu objectiu de trobar treball és imprescindible identificar les teues experiències, èxits, i habilitats, però també els teus fracassos, manques i errors. Conéixer els teus punts forts millorarà la teua autoestima, aspecte fonamental en la consecució de l'èxit. Conéixer els teus punts febles et permetrà buscar solucions i millores, i evitar objectius professionals que podrien derivar en fracà s. Els errors més freqüents en la cerca d'ocupació són: no informar-te adequadament de la situació de les empreses i sectors, no vendre't com a producte complet i resolutiu, no explotar les teues experiències professionals transferibles al món de l'empresa, no definir clarament els objectius professionals que cerques i, finalment, reaccionar amb por o agressivitat davant la teua integració en el món laboral. Això ve provocat per una sèrie de manques:
- Â Â Â No ser conscient que has de posar en marxa una cerca exhaustiva i ordenada.
-    No saber que en molts centres o organismes et poden facilitar ajuda i orientació.
-    Enviar el teu curriculum vitae sense criteri, sense analitzar el lloc de treball i la seua adequació a la teua formació, habilitats i expectatives.
- Â Â Â No fer un seguiment detallat de les gestions realitzades.
-    Desconéixer el funcionament dels processos de selecció.
-    Mancar de motivació davant la gran competitivitat del mercat laboral.
- Â Â Â Perdre oportunitats per prejudicis o per desconeixement del mercat.
Aquestes manques desapareixeran una vegada que tingues molt clar tres coses: com identificar el teu objectiu professional, com analitzar i estudiar la teua situació per a localitzar les teues oportunitats d'ocupació i, finalment, com aplicar totes les eines que tingues al teu abast per a aconseguir el teu objectiu. Has de crear expectatives realistes i assolibles a curt o mitjà termini i actuar amb seguretat per a afermar la confiança en tu mateix i la possibilitat de fer tot allò que et planteges. Per a multiplicar les teues oportunitats de trobar treball, has de realitzar la teua cerca d'ús de forma organitzada, seguint certes pautes. El primer que haurà s de fer és definir el teu projecte professional. Només després d'haver-ho definit podrà s començar a redactar el teu curriculum vitae i la teua carta de presentació. Conéixer-te a tu mateix i conéixer les possibilitats professionals a les quals pots optar són dos elements clau per a assegurar l'èxit en la teua cerca d'ocupació. L'objectiu que persegueixes en definir el teu projecte professional és avaluar la teua formació i la teua experiència i identificar les teues qualitats, habilitats i competències. Això et permetrà elaborar una candidatura que reflectisca de manera òptima la teua personalitat i perfil laboral, de la mateixa manera que orientarà eficaçment la teua cerca d'ocupació, seleccionant aquelles empreses susceptibles d'acollir a un professional de les teues caracterÃstiques. Al llarg del procés de cerca de treball totes les persones relacionades amb la teua futura ocupació et demanaran informacions sobre tu, relacionades amb aquestes quatre preguntes generals:
- Â Â Â Qui eres?
-    Què vols fer?
-    Què pots fer?
- Â Â Â On pots treballar?
És interessant que poses en *relacion el teu perfil professional amb els requeriments per als diferents perfiles tipus requerits de les ofertes per a les diferents ocupacions. Pots consultar-los en:
Observatori de les Ocupacions: Els perfils de les ofertes d'ocupació. SEPE
L'objetiu professional (116)