Seguix-nos en...

Entrar


L'ocupació precària i els baixos salaris frenen el mercat immobiliari

L'ocupació precària i els baixos salaris frenen el mercat immobiliari
La recuperació del mercat de l'habitatge espanyol ha topat amb unes condicions salarials precàries i uns baixos salaris que impedeixen que, sobretot, les noves generacions de potencials compradors impulsen la demanda. Segons el 90% dels experts consultats pel X Observatori de la Valoració elaborat per l'Associació Espanyola d'Anàlisi de Valor (*AEV), que agrupa les principals taxadores d'Espanya, “el desajustament de salaris i preu és la principal limitació del mercat immobiliari”.

L'estudi constata que el mercat de treball després de la crisi econòmica ha penalitzat als més joves i a les persones que estan en l'edat de crear una llar i, per tant amb necessitat d'habitatge. “No tenen ni treballs estables, ni sous decents pel que durant els primers anys després de la crisi han acudit en massa al lloguer, ja que accedir a la compra era quasi impossible. Ara, l'increment del preu del lloguer també els expulsa d'aqueix mercat”, explica Paloma *Taltavull, professora responsable del departament d'Economia Aplicada de la Universitat d'Alacant i directora de l'Estudi.

A aquest important fre se li uneix “l'insuficient flux de crèdits per a nova construcció”, la qual cosa, segons els taxadors, impulsa la pujada de preus i dificulta encara més l'accés. Reconeixen que hi ha hagut una millora en les condicions d'accés a l'habitatge i que la concessió d'hipoteques creix a ritmes del 20%, però ressalten que “el nombre de crèdits concedits és equivalent al de 1992, malgrat que la remuneració real del treball continua perdent capacitat de compra”.

Davant aquesta situació, l'evolució dels preus de l'habitatge que maneja aquest col·lectiu és d'una mitjana continguda en el 4% fins a 2020, que s'incrementarà a partir d'aqueix any si totes les variables econòmiques i socials es mantenen estables.

[El 2020 i la pujada de tipus poden canviar el rumb del mercat.]
El 2020 i la pujada de tipus poden canviar el rumb del mercat. (Arxiu)

A partir d'aqueix any, la previsible pujada dels tipus d'interés serà el detonant per a l'increment de preus dels habitatges. “En aqueix entorn també els bancs tindran més incentius per a concedir més crèdits i augmentarà la demanda”, assegura *Taltavull.

Aquesta professora també és optimista quant a l'evolució de l'ocupació i la qualitat d'aquest. “És boníssim que l'ocupació jove s'estiga estabilitzant”, ha assegurat, al mateix temps que considera fonamental crear ocupació permanent i duradora perquè només així es crearà la capacitat de pagament i la seguretat financera suficient per a dinamitzar l'adquisició d'habitatges.

Això sí, la situació és molt diferent segons la zona d'Espanya que s'analitze. L'Observatori alerta de la gran disparitat del mercat immobiliari segons les zones. I constata que mentre en algunes regions els habitatges fins i tot estan perdent valor com a Alacant, en altres com Madrid, Barcelona, Balears o Canàries els increments estan en màxims.

La secretària general de la AEV, Paloma Arnaiz, ha afirmat que les conclusions de l'informe recolzen la idea que el mercat immobiliari, “malgrat haver experimentat signes evidents de recuperació”, segueix “llastrat per un comportament ineficient de l'oferta d'obra nova i per una incapacitat de la demanda d'accedir a la propietat”.

Pot consultar la notícia original ACI

962655886
Doctor Fleming, s/n
46520 - Sagunto/Sagunt
(Valencia)
promocion.economica@aytosagunto.es