Seguix-nos en...

Entrar


Cobrar l'atur i treballar a vegades: és compatible?

 

Si estant en l'atur se't presenta l'ocasió de treballar, no la malgastes per por de perdre la prestació de desocupació. Segons el tipus de treball i la seua durada, és possible que pugues compatibilitzar-ho i no perdes la prestació.

Si estàs cobrant l'atur, se't poden presentar oportunitats de treballar o pots decidir instal·lar-te pel teu compte. Potser et poses malalt o potser t'arriba l'edat de jubilar-te. Com afecten totes aquestes circumstàncies al cobrament de la prestació de desocupació?

1. Has trobat un treball a temps complet

És incompatible amb rebre la prestació de desocupació, llevat que ho faces a l'empara d'alguns contractes especials poc comuns. Si el treball dura menys de 360 dies, se suspén per aqueix temps el cobrament de la prestació i es reprén després, de manera que acabaràs cobrant el mateix, però acabaràs de cobrar més tard. Si dura més, la prestació acumulada es guarda durant anys per a assistir-te en futures situacions de desocupació, al mateix temps que els treballs que vages encadenant generaran una altra prestació alternativa. Si et veus novament en la desocupació, tindràs un termini breu per a triar entre una i una altra i, lògicament, t'interessa optar per la més quantiosa.

2. Has trobat un treball a temps parcial

És compatible amb cobrar la prestació, reduïda en proporció a la durada de la jornada, sense que s'allargue el període de cobrament originalment previst (per exemple, si treballes a mitja jornada, cobraràs el salari que acordes i, a més, un 50% de la prestació).

L'altra opció, si el contracte no arriba a 360 dies, és suspendre el cobrament de la prestació mentre dure el treball i tornar a cobrar el 100% després, de manera que acabaràs cobrant el mateix, però acabant més tard.

 3. Et vols fer autònom

És compatible amb cobrar tota la prestació de desocupació a la qual tingues dret. Podràs triar entre diferents alternatives:

Cobrar la teua prestació mes a mes, durant un màxim de 270 dies (9 mesos).
També pots cobrar tota la prestació a la qual tingues dret en un pagament únic, per a finançar l'activitat com a autònom (les quotes, la inversió per a posar en marxa el negoci, etc.). Aquesta segona opció té un avantatge especial i és que et deslliura de pagar IRPF per la prestació sempre que complisques alguns requisits, com mantindre l'activitat almenys 5 anys.
Finalment, tens l'opció és suspendre temporalment el cobrament de la prestació, que només es podrà reprendre si l'activitat es manté menys de 60 mesos.

4. Estàs malalt

Si la baixa comença i acaba durant el període en què cobres la prestació per desocupació, continuaràs cobrant el mateix i sense que es modifique el termini previst.

Si segueixes de baixa quan se t'acabe la prestació de desocupació i mentre no et donen l'alta, passaràs a cobrar una prestació per "incapacitat temporal" igual al 80% del *IPREM (o el que vingueres cobrant en el cas que la teua malaltia es dega a una recaiguda en un procés que es va declarar quan encara treballaves).

5. Si tens un fill mentre cobres l'atur

Les setze setmanes de baixa deixen en suspens el cobrament de la prestació de desocupació, que es reprén després pels dies que tingueres arracades. Mentrestant, podràs cobrar una prestació de maternitat igual a la que t'haguera correspost en el teu últim treball: és a dir, que cobraràs una quantitat en general més substanciosa que la prestació per desocupació.

6. Arriba el moment de jubilar-te

Cobrar la pensió de jubilació és incompatible amb cobrar la prestació de desocupació. Quan comences a cobrar la primera, deixaràs de cobrar la segona.

Puede consultar la noticia original AQUI

962655886
Doctor Fleming, s/n
46520 - Sagunto/Sagunt
(Valencia)
promocion.economica@aytosagunto.es