Anar al contingut principal

TIC, salut i enginyeria, els estudis amb més oportunitats laborals

20/09/2024

Les carreres d'Educació, Infermeria i Enginyeria han sigut les més demandades pels alumnes de nou ingresse aquest curs, mentre que les d'Humanitats descendeixen en el rànquing de selecció

En els pròxims anys, la població amb un nivell educatiu baix es reduirà en aproximadament un milió de persones, mentre que la població amb nivell educatiu alt augmentarà en més de mig milió

Les carreres d'Educació, Infermeria i Enginyeria han sigut les més demandades pels alumnes de nou ingresse aquest curs, mentre que les d'Humanitats descendeixen en el rànquing de selecció

En aquest període, els estudiants que recentment han superat la EvAU (Avaluació per a l'Accés a la Universitat) es preparen per a començar una nova etapa acadèmica en la universitat. Sense cap dubte és un moment clau, ja que els estudis i la formació són la clau de l'èxit en el mercat laboral. Segons l'informe sobre Joves universitaris i Ocupabilitat de Randstad i CEU, els estudis universitaris tenen un impacte positiu en l'ocupabilitat dels joves.

No obstant això, no totes les titulacions tenen el mateix impacte. Existeixen carreres com a Informàtica o aquelles relacionades amb el sector de la Salut, que pràcticament garanteixen ocupació, amb taxes de desocupació quasi inexistents. En canvi, altres com a Arts i Humanitats enfronten majors desafiaments, amb taxes de desocupació que fins i tot superen la mitjana general. Aquest contrast ressalta la importància de prendre decisions informades a l'hora de triar una carrera universitària, ja que el futur laboral dels joves dependrà en gran manera de la demanda i rellevància del títol que trien.

D'altra banda, l'informe assenyala que en els pròxims anys es preveu una notable millora en el nivell educatiu de la població activa. La població amb un nivell educatiu baix es reduirà en aproximadament un milió de persones, mentre que la població amb nivell educatiu mitjà creixerà en un milió, i la població amb nivell educatiu alt augmentarà en més de mig milió. Molts d'aquests joves optaran per carreres amb alt potencial d'ocupabilitat i millors perspectives salarials, reforçant així la competitivitat en el mercat laboral.

«Les ocupacions que es creen són cada vegada més qualificats, influenciats de manera determinant pels reptes de la digitalització i l'automatització. Això exigeix als futurs professionals no sols comptar amb una formació acadèmica sòlida, sinó també desenvolupar competències tecnològiques i transversals, que els permeten adaptar-se a les noves demandes del mercat laboral«, assenyala Miguel Mercado, director nacional de Randstad Professionals.

Carreras més demandades

Les dades actuals mostren que les carreres d'Educació, Infermeria i diferents especialitzacions dins de les d'Enginyeria, així com Física, Biomedicina, Aeroespacial o Biotecnologia han sigut les més demandades pels alumnes de nou ingrés en la universitat aquest curs, mentre que les d'humanitats descendeixen en el rànquing de selecció dels estudiants.

A més, segons el Ministeri d'Educació, la matriculació en carreres tecnològiques i científiques ha anat en augment reflectint la demanda del mercat laboral i la digitalització en sectors clau. “A curt i mitjà termini, la major ocupabilitat se situa en les àrees tecnològiques, on l'oferta de nous perfils supera amb escreix a la demanda”, assegura Miguel Mercado, director de Randstad Professionals. D'altra banda, els graus que brinden una major taxa d'ocupació són els pertanyents a les famílies de Fabricació Mecànica i Sanitat.

Pel que fa al gènere dels estudiants de nou ingrés de grau, el 57,7% són dones i 42,3%, homes. Així i tot, al nostre país a penes un 25% dels qui trien graus STEAM són dones (i en graus com el d'Informàtica la seua presència ni tan sols aconsegueix el 13%), segons mostra l'informe “Radiografia de la bretxa de gènere en la formació STEAM” del Ministeri d'Educació.

Carreras amb major ocupabilitat

Els treballs del futur més demandats són cada vegada més específics i tècnics. Hi ha ocupacions en auge com les relacionades amb la Internet de les coses, així com l'anàlisi de dades, que comprenen carreres com a Informàtica, Matemàtiques, així com titulacions de l'àmbit de les ciències socials.

D'altra banda, hi ha ocupació per als especialistes en Big data que s'hagen format prèviament en Informàtica (amb els postgraus corresponents, perquè les millors anàlisis van precedits d'intel·ligències i talents el més formats possibles). El mateix per a la Intel·ligència Artificial i les seues diferents aplicacions, moltes d'elles encara per explotar, així com el Machine learning.

A més, els desenvolupadors de programari i aplicacions tindran treball a espuertas en un context en què es creen constantment noves apps, programes i solucions tecnològiques dins del sector de les *IT: són les professions del futur, però, també les del present. D'aquí ve que les carreres com a informàtica orientada a aquestes funcionalitats siguen una opció idònia per a trobar ocupació després dels estudis.

Consulta la notícia original ACI