Seguix-nos en...

Entrar


Sis de cada 10 treballadors volen combinar l'ocupació a distància amb el presencial després de la pandèmia

03/09/2021

L'arribada del coronavirus i el confinament van provocar un canvi en la mentalitat de molts treballadors. L'ocupació a distància va passar a ser una via de fuita per la qual algunes empreses van poder continuar funcionant, i encara que els empleats es van veure, de sobte, davant un escenari inicialment desconegut, un any i mig després la majoria d'ells no estan disposats a renunciar a ell. Ni tan sols quan les portes d'alguns centres han tornat a obrir-se: 6 de cada 10 empleats espanyols volen complir amb la seua tasca de manera híbrida ―mesclant el treball presencial amb el remot― després de la pandèmia, segons l'estudi *Resetting Normal: redefinint la nova era del treball publicat aquest dijous per Adecco.

En aquest informe, elaborat a partir d'una enquesta realitzada a 14.800 empleats repartits en 25 països, d'edats compreses entre els 18 a 60 anys, amb contractes d'almenys 20 hores setmanals i als quals se'ls va consultar durant els mesos de maig i juny de 2021, es recull un sentir favorable al manteniment del teletreball. D'una banda, set de cada deu empleats espanyols (71%) asseguren tindre ja un espai òptim en el qual exercir-se fora del seu entorn laboral; i per un altre, dins d'aquest model híbrid anhelat considerarien òptim completar el 40% de la seua jornada a distància. No obstant això, menys de la meitat (48%) són optimistes i creuen que la seua empresa implantarà finalment aquest sistema.

“Cada vegada és més evident que no tornarem a l'oficina de la mateixa manera que coneixíem i que el futur del treball és flexible”, assenyala Íker *Barricat, director general d'Adecco España. “La pandèmia ha accelerat les tendències existents fins al punt que no es pot ignorar, i l'èxit futur depén del fet que les persones ens adaptem a elles”, completa.

Aquestes noves dinàmiques de treball tenen com a objectiu alterar el paradigma del *presencialismo que ha existit durant anys en moltes empreses. Segons l'informe de la companyia de recursos humans, el 74% dels treballadors a Espanya dedica més de 40 hores a la setmana a la seua jornada laboral, i més de la meitat d'ells (el 58%) afirma que podria fer el mateix treball en menys temps. A més, el 76% creu que les empreses han de revisar la duració de la setmana laboral i les hores que s'espera que treballen els professionals.
Més importància als resultats

Establit el rumb cap al teletreball prolongat, els enquestats consideren necessari trencar amb l'establiment de les jornades de treball determinades per torns ―la més estesa és de 9 a 18―, i traslladar la responsabilitat dels empleats a l'obtenció de resultats, per damunt de les hores invertides per a aconseguir-los. En aquesta línia es col·loquen el 77% dels enquestats, que afirmen que els contractes han de centrar-se més a satisfer les necessitats del lloc.

A més, en contra de les conclusions llançades en altres estudis sobre el minvament en la productivitat que provoca el teletreball ―el *Economist va publicar un dels més contundents―, la percepció dels qui el realitzen és frontalment contrària. Entre aquells treballadors espanyols que han pogut incorporar-se ja a aqueix model híbrid, el 85% assegura que la seua productivitat es va mantindre igual o fins i tot va millorar en els últims 12 mesos.

A pesar que el treball a distància va comportar la implementació de noves eines tecnològiques que, en molts casos, van obligar els empleats a millorar les seues competències digitals, aquest desafiament va ser superat per dos terços dels enquestats (66%). Un resultat que col·loca a Espanya per damunt de la mitjana mundial (63%). “Ara és el moment d'equipar als líders i als treballadors de per igual amb les habilitats i capacitats que necessiten per a reavivar la motivació i construir una cultura empresarial cohesiva”, detalla el director d'Adecco.

Consulta la notícia original ACI

962655886
Doctor Fleming, s/n
46520 - Sagunto/Sagunt
(Valencia)
promocion.economica@aytosagunto.es