Agència de col·locació autoritzada nº 1000000275
Seguix-nos en...

Entra si ja estàs registrat/da


Preguntes que no has de tolerar en una entrevista de treball

18/05/2023

Ni tots els reclutadors ni totes les empreses fan sempre les coses bé. Així que si estàs en una entrevista de treball i comencen a soltar preguntes que et fan sentir *incómodx, no dubtes de les teues sensacions: pot ser que efectivament estiguen fent-te la classe de pregunta que no ha de fer-se mai i que, per descomptat, no tens per què tolerar. Com aquelles relatives a àrees de la teua persona que en cap concepte poden servir com a motiu de discriminació segons la Constitució. Entre elles, assenyala la psicòloga especialitzada en recursos humans, Eva *Porto, està la pregunta de si tens fills, sobre la teua edat, sobre el teu estat civil, sobre la teua nacionalitat o sobre les teues condicions de salut.

Aqueixa informació és privada i no afecta en absolut a la teua capacitat per a treballar. El que importa és la teua formació, la teua experiència i el teu arsenal de competències. Punt. En aquest sentit, tampoc hauries de sentir-te *obligadx a respondre a la pregunta de quin és la teua altura i el teu pes, a la de quin és la teua religió, a la de quin és la teua ideologia política o a la de si estàs afiliat a algun sindicat. Novament, la Constitució prohibeix a persones i institucions discriminar per aquestes característiques físiques o aquestes creences. Però no són les úniques preguntes inadequades que poden fer-te en una entrevista. A més, estan aquelles que incorren en discriminació però d'una manera molt més subtil:

”Vius asoles? Podries maquillar-te molt perquè els clients gasten més? Quin va ser el teu any de graduació? Tens síndrome postmenstrual? Et sentiries còmoda en un ambient tan masculí? A què es dediquen els teus pares? Com és un dia normal en la teua vida?”, enumera la pròpia Porte. En moments així probablement flueix una frase pel teu cap: i a tu quin cony t'importa? Després de tot, no són preguntes innocents. Són preguntes destinades a saber si han de discriminar-te o si poden cosificarte. Una vegada les rebes, una vegada tingues clar que són reclutadors sense massa escrúpols, has de decidir com actuar. I principalment tens tres alternatives.

La primera és abandonar l'entrevista. Com diu l'experta, “has de saber que aquestes preguntes t'estan dient que aqueixa empresa no serà un bon lloc per a treballar: si en l'entrevista no et sents respectat tampoc ho faràs quan treballes per a ells”. La segona passa per expressar que no estàs d'acord amb aqueixes preguntes, però amb quasi tota seguretat et descartaran: si les fan és perquè no són gent de fiar i no voldran a algú capaç de rebel·lar-se en la seua empresa. La tercera i última, si necessites el treball sí o sí per a tirar avant, és contestar sense respondre a la pregunta, desviant la resposta cap a una cosa professional. Però recorda: et mereixes una mica millor que aqueix lloc.

Consulta la notícia original ACI

962655886
Edificio la Gerència. Av. 9 d'Octubre, 7 46520 - Sagunto/Sagunt
(Valencia)
promocioeconomica@aytosagunto.es
Sistema Nacional de Empleo