Agència de col·locació autoritzada nº 1000000275
Seguix-nos en...

Entrar


La docència, una professió de futur amb alta ocupabilitat per la creixent demanda laboral

05/10/2021

La tendència cap a la digitalització, motivada per entorns d'aprenentatges no presencials, ha suposat la reinvenció de la professió

La docència es posiciona en 2021 com una de les professions amb major taxa d'ocupabilitat per la creixent demanda laboral generada arran de la pandèmia. L'auge de les necessitats formatives de la població situa al sector de l'Educació com un dels quals registra una destacada expansió en l'actualitat.

La formació s'ha situat com una de les àrees amb major projecció a causa de l'aposta personal d'alumnes, aturats i treballadors en actiu per actualitzar-se en matèries relacionades amb el seu sector o de reinventar-se professionalment per a trobar una nova ocupació, una realitat que destaquem hui amb motiu del Dia Mundial del Docent.

La tendència cap a la digitalització, motivada per la creació d'entorns d'aprenentatge no presencials, ha suposat la reinvenció d'una professió que ressorgeix amb força per a adaptar-se als nous entorns de treball. Els perfils emergents són cada vegada més especialitzats i requereixen una preparació específica en competències i habilitats.

Nous contractes en 2021 en el sector de l'Educació

Segons les dades estadístiques de contractació del Servei Públic d'Ocupació Estatal (*SEPE), de gener a agost de 2021 es van realitzar 330.579 noves contractacions en el sector de l'Educació. D'elles 113.160 van correspondre a homes mentre que 217.419 a dones. Per tant, es tracta d'un sector en el qual el nivell de contractació de les dones duplica al dels homes. Fins ara el mes de juliol va reunir el major nombre de nous contractes amb un total de 52.530.

Per franja d'edat, els contractes més nombrosos van ser els registrats entre els 25 i 29 anys amb 70.606, seguits d'entre 20 i 24 anys (68.357), entre 30 i 34 anys (45.116), entre 35 i 39 anys (34.046) i entre 40 i 44 anys (32.963). El llistat continua amb l'interval de 45 a 49 anys (28.711), entre 50 i 54 anys (20.386), entre 55 i 59 anys (12.818), amb edats entre 16 i 19 anys (10.719) i, finalment, els majors de 59 anys (6.857).

Quant al nombre de contractes convertits a indefinits, des de gener de 2021 la xifra se situa en 17.045. Desgranant per mesos, encapçala el llistat juliol amb 2.593 seguits de març (2.477), abril (2.154), febrer (2.133), gener (2.104), agost (1.979), juny (1.844) i maig (1.761).

Sobre les dades de la província de Màlaga, en 2021 es comptabilitzen fins al mes d'agost 9.866 noves contractacions en Educació, corresponent 3.535 a homes i 6.331 a dones, la qual cosa es tradueix en un reflex de la situació que esdevé a nivell nacional.

Formació contínua al llarg de tota la vida

La inestabilitat laboral a causa de la recessió econòmica ha motivat un augment del reciclatge continu entre empleats per a optar a llocs que requereixen major preparació o que permeten una reinvenció professional. La formació contínua es postula com una assignatura en constant revisió durant tota la vida laboral.

Moltes persones desocupades han aprofitat per a actualitzar-se en matèries relacionades amb el seu sector i posar-se al dia de normatives i continguts nous. En altres casos, els empleats en actiu han optat per buscar alternatives de treball centrant-se en nínxols de mercat amb més projecció i futur.

D'aquesta manera, s'obri un marc de possibilitats per als docents que es poden especialitzar en la formació per a adults davant les perspectives sorgides amb aquesta nova realitat. La futura Formació Professional aposta també per aquest enfocament com es desprén de la nova llei aprovada recentment pel Govern nacional en la qual es contempla un itinerari formatiu que es prolonga durant tota la vida professional.

La transformació digital també arriba a la Docència

La transformació digital i les noves tecnologies irrompen amb força en l'àmbit de l'educació, igual que en altres sectors de la societat. La incorporació de la connectivitat digital és imprescindible per a l'establiment de la comunicació entre docent i alumne per a assegurar el manteniment de les mesures anti Covid.

L'evolució cap a nous entorns d'aprenentatge aporta beneficis que redunden de manera directa en els alumnes. Entre els beneficis que aporta l'organització telemàtica de l'aprenentatge, destaquem que la fàcil integració en la vida diària, permet compaginar-lo amb la carrera professional, possibilita l'adaptació de l'horari, hi ha gran varietat de matèries, s'eviten desplaçaments i es manté el contacte amb els docents mitjançant la tutorització.

Com formar-se per a ser docent

El Certificat de Professionalitat per a la Docència és un títol oficial impartit per *Audiolís i expedit pel Ministeri d'Educació i Formació Professional que acredita les competències i habilitats per a impartir formació per a l'ocupació.

D'aquesta manera, els professionals de la docència estaran capacitats per a la creació de materials i recursos d'aprenentatge a través de les metodologies docents. Adquirir nocions per a la impartició d'accions formatives orientades a l'ocupació, aprendre metodologies docents, conéixer les casuístiques pròpies d'aquesta mena de formació, saber adaptar la formació a les necessitats de l'alumnat o gestionar correctament una acció formativa, entre altres, són continguts contemplats en aquesta certificació.

Amb més de 15.000 alumnes que han completat la seua formació i més de 22 convocatòries realitzades, *Audiolís és un centre de formació referent a nivell nacional en la impartició de Certificats de Professionalitat.

*Dades estadístiques de contractes extrets del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

Consulta la notícia original ACI

962655886
Doctor Fleming, s/n
46520 - Sagunto/Sagunt
(Valencia)
promocion.economica@aytosagunto.es