El 25% descriu les seues interaccions com a neutres.
09/08/2024Zety, un servei de carreres professionals dedicat a ajudar les persones a millorar els seus currÃculums i cartes de presentació, ha publicat hui la seua informe «Interaccions amb RR.HH.«, que llança llum sobre la forma en què els empleats tracten l'assetjament sexual en el lloc de treball.
Amb una mostra de quasi 1.000 persones, l'estudi va revelar que el 38% dels treballadors no denunciaria a RR.HH. haver patit assetjament sexual. En concret, el 44% de les dones no ho diria. A més, el 42% no denunciaria l'assetjament sexual d'un company i el 43% no denunciaria discriminació en general.
Denúncies d'assetjament: diferències per gènere
Persisteixen les disparitats de gènere en el lloc de treball, sobretot quan es tracta de denunciar actes hostils. Malgrat els esforços per promoure la igualtat i fomentar entorns segurs, una part significativa de dones i homes dubten a denunciar aquests casos:
- Â El 44% de les dones i el 32% dels homes no denunciarien haver sigut vÃctimes d'assetjament sexual.
- Â El 40% de les dones i el 45% dels homes no denunciarien haver sigut testimonis d'assetjament sexual en el lloc de treball.
-  El 41% de les dones i el 44% dels homes no informarien d'haver sigut testimonis de discriminació.
Aquests dubtes poden deure's a diversos factors, com la por a les represà lies, la incredulitat en l'eficà cia dels mecanismes de denúncia o la preocupació per danyar la seua pròpia reputació. Comprendre i abordar aquestes barreres és essencial per a crear llocs de treball en els quals tots se senten capacitats per a denunciar les conductes indegudes.
Malgrat les reticències, els empleats estan disposats a cridar l'atenció d'RR. *HH. sobre molts altres comportaments preocupants:
- Â El 65% denunciaria casos de companys que robaren propietats de l'empresa.
- Â El 62% denunciaria a companys que eviten treballar.
-  El 62% denunciaria a companys que amenacen a uns altres o que exerceixen violència fÃsica.
- Â El 62% denunciaria casos de vandalisme.
- Â El 61% denunciaria haver presenciat un frau.
- Â El 60% denunciaria a companys que porten roba inapropiada.
- Â El 60% denunciaria a companys que tracten habitualment assumptes privats mentre estan en el treball.
- Â El 58% denunciaria a companys que arriben borratxos o sota els efectes de les drogues.
-  El 54% denunciaria a companys que mantingueren una relació Ãntima.
«Els resultats de l'informe de Zety «Interaccions amb RR. HH.» haurien de fer reflexionar a tots i cadascun dels departaments d'RR.HH: el 38% dels enquestats van afirmar que no denunciarien haver sigut vÃctimes d'assetjament sexual. HaurÃem d'estar en un lloc on tothom senta que pot acudir al seu ocupador i denunciar un comportament hostil», va dir Dominika Kowalska, *CPRW i experta en carreres professionals de Zety, que afig: «Encara que s'han fet progressos per a disminuir l'assetjament en el lloc de treball, les conclusions de l'informe mostren que encara queda molt per fer per a resoldre aquest preocupant problema.».
RR.HH. com el primer punt de contacte
L'informe de Zety també explora el paper que exerceix RR. *HH. quan els empleats necessiten suport professional. Els resultats revelen que RR. *HH. sol ser el primer punt de contacte i el principal recurs per als empleats a l'hora d'enfrontar-se als reptes del lloc de treball.
Quasi la meitat (48%) va afirmar buscar el suport de Recursos Humans quan té problemes en el treball.
Per contra, només una quarta part (26%) opta per dirigir-se al seu director o cap, i una proporció igual (26%) cerca el consell d'un company de treball.
La majoria dels enquestats també considera que RR HH. és un mitjà important per a tractar i resoldre conflictes interpersonals, ja siga amb un cap o amb un company de treball.
- Â El 65% informaria Recursos Humans dels problemes interpersonals amb els caps.
- Â El 58% informaria de problemes interpersonals amb companys de treball.
Aixà mateix, els treballadors de hui dia també estan disposats a compartir les seues experiències quan s'enfronten a un repte personal, especialment quan es tracta d'assumptes que poden afectar el seu rendiment en el treball:
- Â El 64% informaria de la mort d'un familiar.
- Â El 58% comunicaria els seus problemes de salut mental o benestar.
- Â El 54% comunicaria el seu divorci.
Buscant el consell d'RR.HH
Els resultats addicionals de l'informe indiquen que la gent valora treballar amb aquest departament per a obtindre suport professional, tutoria i orientació.
- El 95% va utilitzar els serveis d'RR.HH. per a avaluacions de rendiment, feedback o fixació d'objectius, entre altres:
- El 54% va treballar amb RR.HH. per a obtindre feedback i avaluacions de rendiment almenys una vegada.
- El 41% dels treballadors van declarar haver utilitzat els serveis d'RR. *HH. més d'una vegada per a avaluacions de rendiment, feedback o fixació d'objectius.
L'estudi també mostra que és probable que els treballadors busquen assessorament d'RR. *HH. quan els resulta difÃcil entendre els procediments de l'empresa (26%), quan no els volen ascendir (25%) o quan tenen problemes de gestió d'equips (21%). Altres casos en els quals la gent acudeix a RR.HH. a la recerca de consell són:
- Â Suport en assumptes personals (20%).
- Â Problemes de salut i benestar (20%).
- Â Problemes amb subordinats directes (20%).
- Â Canvis en la cultura de l'empresa (19%).
- Â Assessorament sobre desenvolupament professional (19%).
-  Sol·licitud de millors equips d'oficina (18%).
- Â Assessorament jurÃdic (18%).
-  Nòmines i prestacions (18%).
- Â Tutoria o assessorament (16%).
Experiències amb RR.HH
L'informe sobre les interaccions amb RR.*HH. llança llum no sols sobre per què els empleats es relacionen amb RR.HH., sinó que també explora com ho fan, avaluant les experiències resultants d'aquests contactes.
Encara que l'enquesta mostra molts resultats prometedors, una mica menys de la meitat descriu les seues experiències amb Recursos Humans com principalment positives, la qual cosa demostra que aquest departament encara pot millorar la seua relació amb els empleats.
El 48% descriu les seues experiències amb els Recursos Humans com principalment positives, mentre que:
«Si bé és indubtable que RR.HH. exerceix moltes funcions amb eficà cia i rep una valoració positiva, és essencial reconéixer que existeixen importants llacunes que han d'abordar-se. Com suggereixen les dades de l'enquesta, hi ha à rees en les quals RH necessita millorar les seues prà ctiques i processos per a servir millor als empleats i a l'organització», indica *Kowalska.
Consulta la notÃcia original AQUI