Agència de col·locació autoritzada nº 1000000275
Seguix-nos en...

Entrar


Formació en hostaleria: Espanya necessita especialització per a cobrir l'alta demanda de treballadors

15/06/2022

Centres com CESAE asseguren que fa falta un canvi en els programes perquè els llocs en el sector terciari compten amb bones garanties.
Per què no hi ha suficients treballadors per a l'hostaleria a l'estiu? Les condicions precàries d'aquesta mena de treballs sembla ser la raó per la qual no hi ha treballadors que vulguen posar-se darrere de la barra d'un bar o que faça reserves de clients en diferents hotels.

L'escassetat de mà d'obra en l'hostaleria és un dels temes del moment. Després de l'any de paralització a raó del covid-19, els negocis esperaven una recuperació gradual però sense pausa. Ara, amb les màximes dades de reserves per al turisme gràcies als mesos d'estiu però, què ocorre amb els empleats?

Amb un dèficit de 93.000 treballadors l'any passat, Espanya es va col·locar en la llista de la desocupació, de l'activitat precària i sense recursos. No obstant això, de moment hi ha quasi 16.000 llocs de treball que no estan coberts i per als quals ni tan sols existeix un xicotet optimisme a través.

Per què no hi ha suficients treballadors per a l'hostaleria aquest estiu?

Amb dades que ja feien sospitar el que estava per vindre fa uns mesos, el Consell Mundial de Viatges i Turisme (*WTTC) advertia sobre la falta d'interés en treballs com el de cambrer o recepcionista d'hotel. Espanya, que és un dels més afectats en aqueix sentit, no queda com l'únic de la llista.

Segons s'ha pogut comprovar, Anglaterra, França, Itàlia i Portugal són quatre països d'Europa que també han notat un important descens en contractes hostalers però, eixint del nostre continent també veiem com els Estats Units s'ha sumat a la cua. Les dades, que són bastant preocupants per a les empreses que viuen d'aquells que venen de fora, semblen continuar creixent en el que seria una xifra històrica en contra seua.

Les condicions precàries d'aquesta mena de treballs sembla ser la raó per la qual no hi ha treballadors que vulguen posar-se darrere de la barra d'un bar o que faça reserves de clients en diferents hotels. Això, que per als consumidors suposa una justificació encertada, deixa a l'estacada a quantitat de negocis que ara buscaven el seu empenyiment però no compten amb mà d'obra que traga tot avance.

Formació en hostaleria com a base per a un millor salari

La formació en hostaleria sempre ha sigut ací però, probablement, ara és més important com a eina per a qualificar i posar en el mercat a milers d'empleats necessaris. Centres com *CESAE asseguren que fa falta un canvi en els programes perquè els llocs en el sector terciari compten amb bones garanties.

"Hi ha una gran oportunitat d'ocupació en el sector turístic. Espanya és creadora de llocs de treball en aquesta categoria i existeix una bona demanda de personal qualificat en tots els àmbits. Nosaltres participem en la cadena de valor augmentant la capacitació dels professionals actius, i també donant totes les eines que les persones necessiten per a guanyar aqueixa oportunitat d'emprar-se en qualsevol especialització del sector." declara Alberto Peris, fundador del *Business&*Tourism *School.

Amb aquests comentaris podem mirar una mica més de prop cap a on volen arribar els nous programes d'aquest centre. Tenint molt per oferir al món que ve, sens dubte pot ser la manera d'aconseguir millors honoraris i d'establir uns convenis correctes.

Convé estudiar hostaleria a Espanya?

Encara que el problema de demanda de treballadors no sols repercuteix a Europa (se sap que els Estats Units és un país que tampoc troba mà d'obra relacionada amb l'hostaleria i/o turisme) si que existeixen fletxes que només apunten cap ací. Sota aquesta premissa ens trobem amb escoles i centres que volen donar una altra direcció al que tots coneixem com el sector terciari.

Amb programes més especialitzats, qualsevol persona que siga un amant del treball ben fet i que observe el sector turístic com una oportunitat per a emprar-se en el futur, podrà fer carrera en un apartat que cada vegada té una demanda més forta.

Espanya, que compta amb un volum d'estrangers que venen a conéixer unes certes ciutats o localitats del país, tracta perfeccionar les formacions perquè els empleats que es dediquen a algun d'aquests llocs tinguen l'oportunitat de cobrar un salari digne, aquell que li faça progressar com sempre ha desitjat.

Amb aquestes dades a la mà, en parlar de l'escassetat de personal hem de pensar en quins són les condicions que se li donen a les persones que inverteixen el seu temps en un treball com aquest. Així, sense salaris pels quals valga la pena alçar-se del llit cada matí serà encara més complicat aconseguir que ens prenguen de debò, que un és capaç de tirar avant tot allò que li diguen.

Consulta la notícia original ACI

962655886
Edificio la Gerència. Av. 9 d'Octubre, 7
46520 - Sagunto/Sagunt
(Valencia)
promocioeconomica@aytosagunto.es
Sistema Nacional de Empleo