Anar al contingut principal

La desocupació colpeja amb força als majors de 50 anys

01/08/2024

Els majors de 50 anys són un dels col·lectius que majors dificultats enfronta a l'hora de reincorporar-se al mercat laboral. Així ho reflecteixen les dades publicades hui de l'Enquesta de Població Activa elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística i relatius al segon trimestre de l'any: un total de 820.500 persones de més de 50 anys estan desocupades (l'equivalent a un de cada tres aturats totals) i més de la meitat dels aturats sènior (58,55%) són de llarga duració, 471.500 persones en valor absolut.

Aquestes dades apunten a un panorama desafiador, especialment per a les dones sènior, ja que en el segon trimestre hi havia aproximadament 453.900 parades de més de 50 anys, un 10,66% més que homes sènior (366.400). Aquesta diferència és encara major en la xifra de persones que sí que tenen una ocupació, on hi havia 3,4 milions de dones sènior i 4 milions d'homes sènior empleats (+8%).

A nivell autonòmic, Andalusia, donat el seu volum de població, encapçala la llista d'aturats sènior de més de 45 anys respecte al total de la població desocupada a Espanya, (285.400 persones, 9,58% del total d'aturats), seguida de Catalunya (148.900 persones; 5,4%), la Comunitat de Madrid (141.000; 5,12%) i la Comunitat Valenciana (138.600 persones, 5,3%).

En un context d'expansió sostingut del mercat laboral en el qual Espanya porta més de quatre anys de creixement laboral, la desocupació sènior mostra la seua cara i la seua creu: d'una banda, el nostre país ha aconseguit aquest segon trimestre segons la *EPA el seu punt més alt de l'última dècada, amb 7.593.200 treballadors sènior en actiu. No obstant això, el percentatge de desocupació segueix ancorat en pràcticament el 30%. Aquesta dicotomia entre les dades positives d'ocupació i la persistent bretxa en la desocupació indica que a Espanya encara queda molt per fer.

 “El col·lectiu sènior representa una força laboral vital per al teixit productiu espanyol. Són persones amb una gran capacitat d'adaptació, han sabut evolucionar i ajustar-se a les exigències dels nous temps: van nàixer en una era analògica i ara viuen en una era digital. Es podria dir fins i tot que conformen la Generació Camaleó, perquè han sigut capaços de transformar-se a un ritme vertiginós, en un món en constant canvi. No obstant això, s'enfronten a un panorama desafiador a causa de factors limitants com la discriminació laboral per la seua edat o els prejudicis per la bretxa digital”, destaca Elsa Novo de Miguel, responsable de Formació per a l'Ocupació en Fundació Endesa.

És en aquest sentit en el qual treballa Generació SABA, projecte impulsat per Fundació Endesa en col·laboració amb Fundació *máshumano, per a visibilitzar el talent d'aquest col·lectiu, que, per la seua experiència, poden oferir visió estratègica, capacitat de lideratge i crear enorme valor en les empreses, a més d'ajudar a formar a les noves generacions que fan els seus primers passos en el mercat de treball. Des de fa sis anys, Generació SABA fa costat a aquests professionals i treballa per a posar fi a l'edatisme en l'àmbit laboral amb l'objectiu d'aconseguir un canvi cultural que valore la diversitat generacional en les empreses.

Per a això ha creat espais de col·laboració amb empreses, programes formatius enfocats a l'ocupabilitat, fòrums de debat i d'opinió, entre altres iniciatives, com el Dia del Treballador Sènior, que se celebra el 30 d'abril o els Premis +50 Emprén, que destaca projectes emprenedors impulsats per persones amb 50 anys o més.

A més, disposa de diversos programes destinats a la millora de l'ocupabilitat sènior, com per exemple SABA Impulsa, que ofereix orientació laboral a través de la transformació digital per a l'ocupació; SABA *Advisor, per a sèniors interessats en el treball per compte propi, la consultoria i el *interim management, SABA *Magister, que aporta les bases per a desenvolupar la teua professió en l'àmbit de la docència i la formació. A més, comptem amb el servei d'intermediació laboral Talent SABA, que connecta empreses i organitzacions amb talent sènior; Formacions SABA, impartides per col·laboradors de la plataforma sobre competències i habilitats professionals o SABA Twins, un programa de mentoria que connecta als sènior amb empleats voluntaris d'Endesa, per a fomentar el seu desenvolupament personal i professional a través de la mentoria.

Espanya té l'oportunitat de construir un mercat laboral més inclusiu i equitatiu, que aprofite plenament la riquesa de l'experiència dels treballadors majors de 50 anys, i és per això que projectes com a Generació SABA són hui dia més que necessaris per a aconseguir-lo.

Consulta la notícia original ACI