Anar al contingut principal

El 86% de les persones joves amb discapacitat veu 'molt difícil' accedir a la seua primera feina

05/08/2024

La taxa d'atur de les persones joves amb discapacitat se situa en el 48,1%, superant amb escreix el ràtio de desocupació de la mitjana de la seua generació (27,7%), segons l'últim informe del SEPE. Per això, no és d'estranyar que fins al 86% dels qui tenen menys de 30 anys creguen que és "molt difícil" accedir a una primera ocupació i la majoria (76%) opina que tardarà més d'un any a trobar-lo, com conclou el 9é informe Joves amb Discapacitat, motor de futur que acaba de presentar la Fundació Adecco, amb la col·laboració de *Wärtsilä.

En aquesta edició s'ha realitzat una enquesta a 253 persones amb discapacitat menors de 30 anys, de les quals, un 89,8% està en cerca de la seua primera ocupació. "L'absència d'experiència laboral, l'alta competència, les xarxes de contacte més limitades entre els joves o les expectatives i requisits de les ofertes d'ocupació, fan que les persones que busquen un primer treball troben grans dificultats, que es veuen amplificades en el cas dels joves amb discapacitat, a causa del gap formatiu, l'absència d'accessibilitat i/o prejudicis i estereotips que frenen la voluntat dels ocupadors a l'hora d'incorporar-los als equips de treball", explica en l'informe Francisco *Mesonero, director general de la Fundació Adecco.

"Aquesta realitat es trasllada a l'imaginari cultural dels joves amb discapacitat, interioritzant-se en la seua pròpia percepció", indiquen. D'aquí ve que el 86% veja "molt difícil" accedir a una primera ocupació i més de tres quartes parts (76,5%) crega que tardarà més d'un any a trobar-lo. Tan sols un 8% considera que serà un procés fàcil.

Barreres d'accés

Entre les dues principals barreres en l'accés a l'ocupació que ha identificat l'enquesta està precisament la barrera cultural, caracteritzada per prejudicis i estereotips profundament arrelats en la societat, que tendeixen a traslladar-se als processos de selecció en forma de decisions excloents o discriminatòries.

Fins al 56,7% dels joves amb discapacitat declara haver sentit discriminació en el procés, 43,3% en la fase prèvia del currículum i un 72% en la pròpia entrevista de treball, on han posat en dubte o qüestionat les seues capacitats o aptituds per a l'acompliment.

En segon lloc, han identificat una barrera formativa significativa, que ve de la falta de programes educatius adaptats, la qual cosa impedeix a les persones joves amb discapacitat accedir a la mateixa qualitat de formació que els seus coetanis. Només el 15,1% d'elles tenen estudis universitaris, enfront del 33,2% de la població general. En la mateixa línia, un 5,8% de les persones amb discapacitat no té estudis i un 23,9% ha completat únicament la formació primària, xifres que es redueixen al 0,5% i 9,6% entre la resta de la població.

Amb tot, recalquen que aquesta bretxa també és qualitativa: més de la meitat dels joves amb discapacitat (el 55%) té una vocació concreta, però no creu que puga dedicar-se a ella professionalment al no existir formacions homologades ni adequades per al seu tipus de discapacitat.

Aquesta situació, apunta Mesonero, aplica sobretot als joves amb discapacitat intel·lectual. "En la majoria dels casos, es pressuposa que es desenvoluparan professionalment en un centre de dia, en un centre ocupacional o en un Centre Especial d'Ocupació, sense contemplar la seua vertadera vocació i interessos. Existeixen entitats que, fora dels circuits oficials, estan dissenyant alternatives perquè les persones amb discapacitat es formen en àrees específiques, de major valor afegit".

"Així i tot −afig−, costa molt fer el pas a l'empresa ordinària, on continuen existint reticències i prejudicis a l'hora d'incorporar a persones amb discapacitat intel·lectual. En aquest sentit, és fonamental enfortir la xarxa de suports des d'edats primerenques, amb una major personalització i inclusió a les escoles, i destinant més recursos a l'atenció de les persones amb discapacitat i les seues famílies".

Com solucionar aquesta situació? Per a Mesonero, caldria fomentar la sensibilització i formació dels ocupadors i millorar l'accessibilitat en els llocs de treball. També considera necessari impulsar polítiques actives d'ocupació que proporcionen formació i suports adequats perquè els joves amb discapacitat puguen connectar amb els sectors que hui lideren la creació d'ocupació.

Claus per a trobar ocupació

A més, la Fundació Adecco proposa les següents estratègies perquè els joves amb discapacitat aconseguisquen l'anhelada primera ocupació:

  •  Identificar les habilitats blanques i destacar-les en el currículum. A l'hora de trobar ocupació, les empreses valoren els coneixements i capacitats, però també les actituds i valors.
  •  Redactar una carta de motivació o presentació en la qual es compartisquen les teues principals motivacions i aspiracions per a l'ocupació.
  •  Formar-se en àrees relacionades amb l'ocupació que s'està buscant. Idiomes, noves tecnologies, màrqueting digital, habilitats de comunicació… Aquestes formacions supliran els buits que a vegades deixa l'absència d'experiència.
  •  Convertir la discapacitat en una fortalesa. Recomanen construir un discurs en positiu, explicant com la discapacitat ha servit per a desenvolupar habilitats i competències.
  •  Traure profit a la Intel·ligència Artificial: CV Maker. El Grup Adecco i la seua Fundació posen al servei de les persones en cerca d'ocupació, una eina per a crear CV personalitzats amb Intel·ligència Artificial i comandos de veu. Aquest recurs pot ser especialment útil per a persones amb discapacitat que busquen la seua primera ocupació, sent accessible i fàcil d'usar.
  •  Utilitzar serveis de suport i xarxes de contacte. Recomanen aprofitar els serveis d'orientació laboral i suport que ofereixen entitats sense ànim de lucre. A més, asseguren que és crucial construir i utilitzar la xarxa de contactes, incloent-hi familiars, amics, antics companys d'estudi i professionals del sector, per a descobrir oportunitats d'ocupació que no sempre estan publicades, per exemple a través de Linkedin.
  •  Buscar empreses inclusives i programes especialitzats. Aposten per identificar empreses que tinguen programes d'inclusió laboral per a persones amb discapacitat, o que estiguen especialment sensibilitzades. Moltes companyies tenen polítiques específiques i programes per a fomentar la diversitat i la inclusió.
  •  Aposta per la proactivitat i la perseverança. Ser una persona proactiva implica prendre la iniciativa i actuar amb anticipació. Per exemple, investigant a empreses en les quals t'agradaria treballar i contactant directament amb elles, sense esperar que publiquen una oferta de treball.
  •  Establir objectius clars. Recomanen definir metes específiques i assolibles per a la cerca d'ocupació, com enviar un nombre determinat de sol·licituds per setmana o assistir a un cert nombre d'esdeveniments de networking al mes. Tindre objectius t'ajudarà a mantindre l'enfocament i la motivació.
  •  Mantingues una actitud positiva. Recorden que postular a diverses ofertes i no tindre sort és completament normal.

Consulta la noticia original AQUI