10 preguntes que les empreses no poden fer-te en una entrevista de treball
07/08/2024No obstant això, no tot val, i encara que les companyies solen fer tota classe de preguntes, existeixen determinades qüestions que —el mer fet de traure-les a col·lació— estan penades amb multes d'entre 7.501 i 225.018 euros.
El mercat laboral de determinats sectors professionals s'està tornant cada vegada més competitiu, provocant que els processos de selecció, ja de per si mateix complicats en altres èpoques, es convertisquen en una lluita per la supervivència del més fort.
En eixe sentit (i encara que sempre hi ha excepcions), les empreses continuen tenint el poder de decidir qui s'incorpora a la seua plantilla i qui no, qui podrà complir els seus somnis i qui haurà de continuar manant correus, enviant currÃculums i fent front a entrevistes de treball.
Aixà i tot, no tot val en la guerra per fer-se amb el millor candidat i encara que les entrevistes puguen ser cada vegada difÃcils (amb repreguntes, preguntes parany o, fins i tot, proves d'habilitat), hi ha alguns temes que no s'han de tractar en eixe context i que, de fet, s'incorre en una il·legalitat en cas de fer-ho.
La Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social del Ministeri de Treball i Assumptes Socials, en el seu article 16, cataloga com una infracció "molt greu": "Sol·licitar dades de carà cter personal en els processos de selecció o establir condicions, mitjançant la publicitat, difusió o per qualsevol altre mitjà , que constituïsquen discriminacions per a l'accés a l'ocupació".
Per tant, es considera discriminatori, preguntar al candidat per —i decidir sobre la base de— el seu: "Sexe, origen, inclòs el racial o ètnic, edat, estat civil, discapacitat, religió o conviccions, opinió polÃtica, orientació sexual, afiliació sindical, condició social i llengua dins de l'Estat".
Aquest tipus d'infraccions, que estan catalogades pel Ministeri de Treball com molt greus, estan penades amb multes que oscil·len entre 7.501 i 30.000 euros, si Inspecció de Treball considera que es donen en "grau mÃnim"; entre 30.001 i 120.005 euros, si es considera que es produeixen "en grau mitjà "; i entre 120.006 i 225.018 euros, si s'estipula que es donen "en grau mà xim".
L'advocat laboral amb més de 35 anys d'experiència, Tirso Gracia, ja va al·ludir a la legislació a Espanya en ser preguntat per *Business *Insider Espanya en relació al que les empreses no havien de preguntar en una entrevista de treball: "La Constitució espanyola ho deixa ben clar en el seu article 14".
"Els espanyols són iguals davant la llei, sense que puga prevaldre cap discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstà ncia personal o social", resa la carta magna.
D'eixe mode, #acà pots veure les 10 preguntes que les companyies no poden fer-te en una entrevista de treball:
"Quin és el teu gènere?"
Podries pensar que la discriminació per motiu de sexe o gènere estaria més que superada hui dia, més quan s'ha aprovat recentment en seu parlamentà ria la llei trans, que reconeix i empara l'autodeterminació de gènere, però lamentablement no és aixÃ.
Si bé els responsables de RH semblen haver deixat #arrere —en la majoria de casos— aquest tipus de qüestions, encara existeixen mecanismes que discriminen per sexe i gènere en els processos de selecció. És el cas, per exemple, de les eines d'intel·ligència artificial que s'utilitzen a l'hora de seleccionar currÃculums i candidats.
"D'on eres?"
Aquest tipus de qüestions haurien de quedar absolutament fora dels processos de selecció, ja que, a més de ser evidentment nocives i discriminatòries representen valors negatius per a les organitzacions. "Més enllà de les pèrdues econòmiques que pot ocasionar una denúncia per discriminació, el pitjor mal que pateixen les empreses per casos aixà és d'imatge", va expressar Gracia a *Business *Insider.
"Quin és el teu paÃs d'origen?" o "Quina és la teua ètnia?"
Deixant de costat preguntes en aparença més subtils com "d'on eres?", alguns responsables de contractació pregunten directament pel paÃs d'origen o l'ètnia de la persona, alguna cosa totalment fora de lloc en un entorn laboral en el qual s'està decidint si eixa persona entra o no a formar part d'una companyia.
Les recomanacions en aquests casos passen per: negar-se a respondre i denunciar a l'empresa (potser la més recomanable, atés que eixa pregunta pot ser la punta de l'iceberg d'una cultura racista), eludir la pregunta repreguntant a l'entrevistador o oferir una resposta que no tinga res a veure amb el que s'ha preguntat i que realment parle sobre aptituds o qualitats professionals.
"Quina edat tens?"
L'edatisme també suposa una de les formes més freqüents de discriminació en els processos de selecció de les organitzacions. Les companyies en algunes ocasions no volen donar-li una oportunitat a gent massa jove, però tampoc volen contractar persones massa experimentades en el seu sector.
En relació al desinterés que mostren els tècnics de selecció pels professionals que sobrepassen els 50 anys, el director de Robert *Walters, consultora especialitzada en la cerca i selecció comandaments intermedis, directius i executius, Raúl Herrero, va indicar a *Business *Insider Espanya que consideren que els joves "són més emmotlables i rendibles per a la companyia".
"Estàs casada?"
De nou una pregunta que hauria de quedar completament descartada en l'à mbit professional i que sol interpel·lar a les dones anant acompanyada d'una altra com: "Has pensat a tindre fills o a quedar-te embarassada en un futur?".
Gracia, l'advocat laboral, va recomanar a Business *Insider que, en els casos en els quals no es vulguen o no es puguen denunciar aquest tipus de preguntes il·legals, s'oferisca una resposta que retorne la pregunta a l'à mbit professional.
Per exemple, a la pregunta de "has pensat a tindre fills?" es podria respondre: "*Uy, això em recorda a quan el meu cap de l'anterior treball va tindre una mala època perquè el seu bebé no li deixava dormir. Però el vaig ajudar agafant algunes de les seues responsabilitats perquè poguera descansar més, i de pas vaig desenvolupar millor les meues habilitats organitzatives".
"Tens alguna discapacitat fÃsica o mental?"
La realització d'aquesta pregunta és especialment qüestionable en una entrevista de treball, ja que, a més de ser evidentment discriminatòria, pot amagar altres interessos per a l'empresa. No és fútil que existisquen nombrosos avantatges fiscals per a les empreses que contracten persones amb discapacitat.
"Eres creient?"
Una altra pregunta que a vegades va acompanyada de preguntes adjacents com "Crees en Déu?" i que sol anar lligada a qüestions eminentment discriminatòries com decidir la idoneïtat del candidat per al lloc en funció del déu en el qual cree.
"Vist la declaració que va fer tal polÃtic l'altre dia, què et va semblar?"
El mer fet de tantejar les idees polÃtiques d'un candidat ja implica exercir un biaix sobre ell. A més, aquesta qüestió en particular és especialment problemà tica, ja que un tècnic de selecció mai et preguntarà directament: "De quin partit polÃtic eres?", però sà que pot recórrer a fórmules com consultar per unes declaracions recents o un tema d'actualitat.
"Eres gai?"
Igual que ocorre amb la resta de preguntes d'aquesta llista, l'orientació sexual d'un professional no hauria de correspondre amb cap mena de criteri a l'hora de valorar la professionalitat d'aquest.
L'orientació sexual d'una persona correspon a l'à mbit personal de la mateixa i no té res a veure amb les aptituds o les qualitats que eixe treballador o eixa treballadora puguen demostrar en el terreny laboral.
"Estàs afiliat a algun sindicat?"
D'igual mode, l'afiliació sindical d'un empleat és una qüestió que li competeix a ell i només a ell. Si bé és cert que en altres països els sindicats estan molt pitjor vistos que a Espanya, la realitat és que les empreses tendeixen a mirar amb recel aquest tipus d'associacions entre els treballadors.
Per tant, preguntar per això en una entrevista de treball també suposa exercir algun tipus de discriminació.
L'advocat laboral amb més de 35 anys d'experiència, Tirso Gracia, t'aconsella que "abans d'una entrevista de treball, invertisques temps a confeccionar una llista amb 10 fortaleses, habilitats o assoliments professionals que vulgues destacar i, cada vegada que et facen una pregunta impertinent, dona-li la volta per a acudir a aquesta llista i presentar un dels teus èxits".
Consulta la notÃcia original ACI